Giftwrapping guide

The Giftwrapping Guide: zo pak je in als een pro!

Naast warme chocolademelk met iets teveel slagroom, knetterend hout in de open haard, bevroren tenen en vingertoppen en wolkjes wanneer je uitademt, brengt de intrede van de winter nog iets met zich mee: de eindejaarsfeesten! Kerstmis & Nieuwjaar zijn de gelegenheid om gezellig samen te zijn met familie, (te) veel te eten, warmte te voelen en ook: cadeautjes uit te delen.

Waar vaak veel tijd wordt besteed aan de inhoud van het pakje en we een zo persoonlijk, origineel en attent mogelijk geschenkje willen geven, wordt de buitenkant soms ondergewaardeerd. Maar hoe leuk is het juist als je ziet dat iemand de moeite heeft gedaan om jouw cadeautje met liefde in te pakken? Right! Daarom neem ik jullie graag mee door deze Giftwrapping Guide, boordevol tips & tricks om je cadeautjes op een toegankelijke manier heel mooi in te pakken. Dat met behulp van de geweldige items van Dille & Kamille en wat materiaal uit eigen huis en tuin. Kijk snel mee en laat je inspireren!

Voor deze Giftwrapping Guide heb ik 11 tips verzameld om je cadeautjes op een toffe manier te verpakken. Die tips heb ik dan weer toegepast tijdens een namiddagje giftwrapping: maar liefst 8 cadeautjes werden voorzien van een leuke buitenkant. Ik deel daarom graag de pakjes één voor één, inclusief een aantal mini DIY’s bij sommige pakjes, waarbij ik de tips die ik toepaste meteen ook uitleg. Veel kijk- en leesplezier!

Giftwrapping inspiratie

Pakje 1: all natural!

Bij Dille & Kamille vind je heel leuk inpakpapier. Zowel met een eenvoudige en rustige print, als wat drukker papier. Het donkerblauwe papier van dit pakje toont een skilandschap vol dennebomen en leende zich volgens mij perfect voor een wat wat natuurlijkere aankleding.

Giftwrapping inspiratie

Giftwrapping inspiratie


Zo maak je het:

Tip 1: Met washitape creëer je niet alleen leuke vormpjes (zie verderop), maar ook een alternatief voor lint. Ideaal als je een wat kleiner pakje hebt! Hier gebruikte ik een rustige, goudkleurige tape die mooi samengaat met het inpakpapier.

Tip 2: Voorzie een kaartje! Vaak hangen we een labeltje aan het pakje en blijft het daar ook bij, maar zeker bij kleine geschenkjes is een persoonlijk, handgeschreven kaartje een leuke extra. Kies voor een gezellig kaartje dat eventueel nog kan ingekaderd of opgehangen worden, zo is het meteen een leuke toevoeging in het interieur van de ontvanger ;-).

Het kleine pakje heb ik afgewerkt door er een aantal natuurlijke items op te plakken met een lijmpistool: een groen takje, een schijfje sinaasappel gedroogd in de oven (zo’n 3 uur op 100 graden celcius op een rooster leggen, met de ovendeur een beetje open), een mini dennenappel en een takje kaneel.

Pakje 2: shine like a star

Wanneer je kiest voor wat rustiger inpakpapier, zoals dit stijlvolle gouden exemplaar met stipjesprint, kan je je iets meer uitleven met de aankleding ervan. Frutseltjes zoals lintjes, hangertjes of sterretjes maken je pakje een echte eyecatcher.

Tip 3: Maak je eigen frutsels en hangertjes. Met behulp van een simpel lint, wat stevig (gekleurd) papier, een schaar en lijm kan je zelf toffe decoratie op je pakje voorzien. Hieronder zie je hoe ik de sterretjes en het omkeerbare ‘Merry Christmas’ labeltje heb gemaakt.

Giftwrapping inspiratie

Zo maak je het:

Teken sterretjes op stevig papier, ik koos voor crèmekleurig en zachtbruin papier. Sterretjes kan je gemakkelijk tekenen volgens de vorm die je hierboven ziet, waarbij je uiteinde met uiteinde verbindt. Knip de sterretjes uit (voor wie snel wil zijn, kan je ook gewoon een drukvormpje gebruiken). Teken ook meteen een pijltje en knip dat uit de twee papieren tegelijkertijd. Schrijf een leuke boodschap op beide zijden. De sterretjes lijm je vast aan een lintje. Voor de ‘wijzertjes’ doe je een klein beetje lijm (met een lijmpistool) aan de rechte uiteinden, die je zo tegen elkaar drukt. Op die manier blijft het labeltje ‘open’ en kan je het over een lint heen schuiven.

Giftwrapping inspiratieGiftwrapping inspiratie


Eens je je sterretjes (of andere vormpjes) en labeltjes hebt gemaakt, kan je je pakje decoreren. Omwikkel het met licht papieren lint, schuif er een tof hangertje aan (ik ben dol op deze mooie ronde exemplaren!) en knoop het lint aan de onderkant vast. Kleef er nog wat tape overheen, zodat het lint mooi op z’n plek blijft. Met een lijmpistool bevestig je de sterretjes op het lint (en eventueel op je pakje zelf). Voeg eventueel nog je zelfgemaakte labeltje toe en werk af met wat steranijs. Stars all the way!

Giftwrapping inspiratie

Pakje 3: geheime boodschappen en vakjes

Een hele originele manier om je pakje aan te kleden, is door het te voorzien van ‘gleufjes’ waarin je allerlei items, briefjes etc. kan proppen. Ook tof is om een ‘geheime’ boodschap aan je pakje te hangen, door het in een glazen kokertje te stoppen (te vinden bij Dille & Kamille). Ziet er meteen zó leuk uit!

Giftwrapping inspiratie

Zo maak je het:

Tip 4: Maak het jezelf gemakkelijk om spulletjes aan je pakje vast te maken, door er gleufjes voor te maken. Een hele eenvoudige techniek waarmee je meteen hoge ogen gooit.

Voor de vouwen in je inpakpapier, voorzie je een voldoende groot stuk papier. Reken de lengte die je nodig hebt voor je pakje, plus nog één keer de hoogte van je pakje erbij. In het midden van je stuk inpakpapier (dit leer je inschatten), maak je een aantal vouwen zoals je op de foto hierboven kan zien. Je creëert dus een soort ‘accordeon’, maar eentje waarbij de uiteinden steeds wat hoger liggen i.p.v. op mekaar.

Tip 5: Een persoonlijke boodschap voor de ontvanger, (ver)stopje in dit toffe kokertje. Het flesje vind je bij Dille & Kamille (er hangen trouwens van die leuke Kerstige belletjes aan, opgelet voor cat owners want het is daarbij zéér geliefd ;-)) en voorzie je van een tof briefje dat je oprolt en erin stopt. Door een koord door het metaal van de belletjes te halen, kan je het flesje aan je cadeau bevestigen.

Giftwrapping inspiratie Giftwrapping inspiratie


Tip 6: Gebruik de natuur! Zoals ook al bij de andere pakjes getoond, kan je met behulp van takjes, anijs, kaneel, zoethout, denneappeltjes, gedroogde sinaasappelschijfjes etc. hele mooie decoratie maken en het kost je quasi niks! Vele items die je in je keukenkastje of tuin vindt, zijn heel mooi voor een natuurlijk ogend geschenkje (combineert trouwens heel mooi met kraftpapier!). Ook een leuke: rode peperbolletjes!

Eens je de materialen voor je geschenkje hebt verzameld, je boodschap in het flesje zit en je de vouwtechniek beet hebt, kan je je cadeautje verpakken. Doe het inpakpapier eromheen, prop natuurlijke items in de openingen, kleef eventueel nog wat frutsels vast met een lijmpistool en wikkel er je flesje met boodschap omheen. Afwerken doe je eventueel met een leuke sticker.

Giftwrapping inspiratie

Pakje 4: creatief met touw

Dit is een geschenkje voor alle cat lovers of voor wie graag eens opvalt met een originele verpakking! Door met (natuurlijk) koord op een creatieve manier aan de slag te gaan, maak je je pakje meteen onvergetelijk. Met een koordtekening maak je ook andere frutsels, linten of labels overbodig.

Tip 7: Natuurlijk lint geeft het mooiste resultaat. Zoals je doorheen al deze pakjes kan zien, gebruik ik het liefste jute of papieren lint om pakjes af te werken. Dat oogt een pak meer ‘DIY’ dan een veel te glanzend nep lint en geeft een authentieker resultaat. Plus, het is vaak milieuvriendelijker én eventueel zelfs herbruikbaar. Dit pakje zou bijvoorbeeld helemaal niet zo mooi zijn zonder het geweldige rode vlaskoord.

Giftwrapping inspiratie

Giftwrapping inspiratie


Zo maak je het:

Begin eerst met het maken van je balletje. Daarvoor wikkel je rood koord steeds om zichzelf heen, net zolang tot je een ronde vorm krijgt. Als je bolletje koord groot genoeg is, kleef je het uiteinde van het koord eraan vast en bevestig je het ook meteen op je pakje met een lijmpistool. Daarna vouw je het resterende koord in de vorm die je hierboven ziet op het geschenkje, waarbij je het regelmatig even vastkleeft met een lijmpistool, zodat het ook netjes blijft hangen.

Teken er met een fineliner een kattenpoot op en werk je geschenkje af met een tof, persoonlijk kaartje in matchende tinten.

Giftwrapping inspiratie

Pakje 5: ultieme kerstgevoelens

Rood met blauw en het groen van takjes: die tinten geven mij altijd kerstige gevoelens. Combineer je mooi inpakpapier met een opvallend en contrasterend natuurlijk koord en prop er wat takjes onder. Met een schattige paddenstoel als decoratie, werk je het geheel af.            

Tip 8: Kleef eens een sticker als alternatief voor een labeltje! Bij Dille & Kamille vind je de meest schattige, rustige stickertjes met boodschappen als ‘merry Christmas’ of ‘warm wishes’, maar ook met simpele kerstige illustraties. Zo mooi! Bij een pakje als dit zou een extra hanger of label te druk zijn, maar de sticker zorgt toch voor je kerstboodschap.

Giftwrapping inspiratie

Giftwrapping inspiratie


Zo maak je het:

Pak je geschenkje in met het mooie, donkerblauwe inpakpapier. Voeg contrast toe door een rood vlaskoord er nonchalant omheen te knopen en er een strik in te maken. Prop daaronder wat groene takjes, hang een paddenstoeletje aan je strik en kleef als laatste nog een mooie sticker op je geschenkje. It’s easy as that!

Giftwrapping inspiratie

Pakje 6: zelfgemaakt inpakpapier!

Koop eens kraftpapier om geschenkjes mee in te pakken (dat vind je uiteraard bij Dille & Kamille!) en maak je eigen patroon. Met een originele, zelfgemaakte stempel, that is! Een pakje dat met zoveel liefde en moeite is gemaakt, moet wel scoren. ;-)

Giftwrapping inspiratie

Zo maak je het:

Tip 9: Maak een eigen stempel met een aardappel. Snijd de zijkant van je aardappel af, zodat je een voldoende groot & plat oppervlak krijgt. Daarop teken je de gewenste vorm van je stempel, die je insnijdt met een mes (diep genoeg). Daarna snijd je de stukken eromheen weg langs de zijkant en dep je de stempel even goed droog met wat keukenpapier. Met plakkaatverf en een penseel kleur je de stempel in, waarna je ermee los kan gaan op je inpakpapier! Laat een tiental minuten drogen.

Giftwrapping inspiratie

Giftwrapping inspiratie


Een pakje als dit vraagt niet veel afwerking. Wikkel er natuurlijk koord, zoals jute, een aantal keer in de hoogte omheen. Voordat je de twee uiteinden aan de voorzijde met een knoop vastmaakt, wikkel je ze eerst een aantal keer om je koorden heen voor een origineel effect. Werk eventueel af met wat nepsneeuw.

Giftwrapping inspiratie

Pakje 7: ook de doos is een cadeau

Dit pakje vraagt geen inpakpapier, want het is op zichzelf al een mooi cadeau. Met een zelfgemaakt vormpje uit washitape en wat extra natuurlijke toevoegingen, heb je meteen een indrukwekkend resultaat.

Giftwrapping inspiratie

Giftwrapping inspiratie


Zo maak je het:

Voorzie een mooie opbergdoos om je cadeau in te stoppen. Ter afwerking gebruik je washitape die je op een papier kleeft, (groen) papieren lint en wat takjes.

Giftwrapping inspiratie

Tip 11: Gebruik washitape eens op een andere manier! Door washitape op een papier te kleven, creëer je jouw eigen, unieke print. Op de achterzijde teken je vervolgens een leuk vormpje, zoals dit kerstboompje dat ik als kaartje gebruikte. Knip je vormpje uit en schrijf er een lieve boodschap op. Mooi, origineel en zo gepiept!

Wikkel je papieren lint een aantal keer om de doos heen, maak onderin een ‘kruis’ en wikkel het daarna ook in de andere richting om je doos heen. Bovenop maak je een mooie strik. Prop daaronder je takjes en kleef er je washitape-boodschap op. Als laatste kan je nog wat rode peperbolletjes op je cadeautje plakken.

Giftwrapping inspiratie

Pakje 8: als het snel moet gaan

Heb je écht geen tijd om je pakje wat uitgebreider in te pakken? Of is het een klein geschenkje, dat in een doos misschien te weinig tot z’n recht komt? Dan kan je het in een geschenktasje van papier stoppen. Deze leuke zakjes vind je bij Dille & Kamille (ook nog in een kleiner formaat) en hebben niet veel afwerking nodig: kleef ze vast met een mooie sticker en schrijf op de ommezijde nog even jouw feestboodschap.

Pfoe, daar zijn we dan! Je ziet: er zijn zóveel mogelijkheden om je pakjes gemakkelijk mooi in te pakken, dat het zonde is om het niet te doen ;-). Hopelijk heeft deze Giftwrapping Guide je van voldoende inspiratie voorzien om dit jaar lekker origineel uit de hoek te komen. Plus: het aanzicht van een stapel cadeautjes als deze onder de kerstboom is veel stijlvoller (en meer #instaproof, haha!) dan verpakkingen waarop in grote letters de schreeuwerige namen en logo’s van winkels of merken staan. Toch?!

Hieronder vind je een overzicht van alle Dille & Kamille spulletjes die ik voor deze pakjes heb gebruikt.

Giftwrapping inspiratie

Giftwrapping inspiratie

Giftwrapping inspiratie

Giftwrapping inspiratie

Giftwrapping inspiratie

Bedankt voor het bekijken van deze Giftwrapping Guide! Deel gerust het resultaat van jouw inpaksessie(s) ;-)!

Liefs,

Frauke

2 Comments

Geef een antwoord