The Miracle Morning — ik ga het proberen!

Miracle Morning

Het stond al een lange tijd op mijn to-do-lijst: het boek ‘The Miracle Morning’ door Hal Elrod uitlezen. Je hebt misschien al eens gehoord van de ‘Miracle Morning routine’, bijvoorbeeld bij De Groene Meisjes. Ik vond het altijd een heel inspirerend iets en vandaar ook dat ik me erin wilde verdiepen. Weet je nog niet wat de Miracle Morning routine is? Kort gezegd houdt het in dat je vroeger opstaat en je, vóór je aan je dagelijkse bekommernissen begint, een uur spendeert aan persoonlijke ontwikkeling door bijvoorbeeld te mediteren en bewegen. Zo’n kickstart van je dag zou helpen om gemotiveerder in het leven te staan, meer energie te hebben én succesvoller te worden.

Je begrijpt: zo’n beloftes, die neem ik niet blindelings aan. Vandaar ook dat ik het boek grondig heb gelezen én ik mezelf ook een poos aan de Miracle Morning routine ga wagen. Maar eerst: een woordje over mijn ervaringen met het boek!

Over het boek

Dat boek is opgebouwd uit een aantal hoofdstukken. Eerst licht Hal Elrod uitgebreid toe waarom je de Miracle Morning routine zou moeten implementeren. Hij vertelt hoe hij bij het concept kwam (kort gezegd: na een auto-ongeval ontdekte hij dat het leven te kort is om successen uit te stellen en wilde hij alles uit z’n dag halen) en wat het voor hem en anderen heeft betekend. Het begin van het boek is dan ook vrij reclame-achtig: heel veel beloftes en succesverhalen om je warm te maken voor de routine. Overigens lukte dat bij mij wel ;-).

De Miracle Morning — waarom?

Daarna legt Hal uit waaruit een goede Miracle Morning bestaat en waarom. Zo vertelt hij dat het belangrijk is om je dag te beginnen met stilte, zodat je alle gedachten even vrij kan laten en je rustig aan de dag begint. Hij haalt vaak aan dat vele mensen genoegen nemen met een leven volgens ‘het gemiddelde’, dat ze voldoening nemen met een matig leven. Ze hebben geen doel waar ze elke dag naartoe streven. De Miracle Morning routine zou dat veranderen: door elke dag je toekomstbeeld te visualiseren én sowieso een uur per dag met persoonlijke ontwikkeling bezig te zijn (nog voor je tijd hebt om andere dingen te doen – dus je kan het ook niet uitstellen wegens te moe of tijdgebrek), zou je sneller successen behalen. Iets waar ik ergens wel in kan komen: zelf ondervond ik ook al dat ik het meest productief was én dus het meest bereikte, op momenten dat ik ook duidelijk een doel voor ogen had.

To snooze = to lose

Hal Elrod vertelt waarom je niet mag snoozen (eigenlijk doe je dan niet meer dan weigeren aan je dag/leven te beginnen en dat zegt veel over hoe hard je je leven niet ziet zitten) maar licht ook toe hoe je die ‘veel gemaakte fout’ kan vermijden. Hij legt je uit hoe je zin kan krijgen in de dag en vrolijk opstaat. Motiverend is dat zeker!

Processed with VSCO with hb2 preset

Life S.A.V.E.R.S.

Om de Miracle Morning routine te doorlopen, kan je gebruik maken van de ‘Life S.A.V.E.R.S.’. Wat die zijn? Silence (stilte en meditatie alvorens je de drukte van de dag tot je hooft toelaat), affirmations (jezelf bevestigen om zo ook in jezelf te geloven), visualisation (je elke dag concreet inbeelden waar je naartoe streeft en hoe zo’n leven eruit zou zien — vergelijkbaar met de vision bords van The Secret), exercise (bewegen om je lichaam gezond te houden en een fris gevoel te krijgen), reading (lezen om bij te leren) en als laatste scribing (schrijven: je dankbaarheid, lessen, actiepunten noteren om zo gelukkiger te worden en er achteraf ook op terug te kijken). Die elementen moet je stuk voor stuk toepassen gedurende een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 5 minuten voor alles behalve lezen en bewegen, wat je 20 minuten doet). Die Miracle Morning routine moet op den duur een gewoonte worden waardoor je elke dag geïnspireerd start, en je op je gewoonlijke ‘opstaan-uur’ al flink wat hebt gedaan dat goed is voor je.

Wat ik ervan vnid

Nu kan ik je vertellen wat ik van het boek zelf vond: leuk idee, inspirerend en ook motiverend verwoord. Hal Elrod weet je te overtuigen de Miracle Morning te proberen en ik snap ook wel waar al het enthousiasme erover vandaan komt. Het lijkt me inderdaad erg goed om elke dag bezig te zijn met zelfontwikkeling. Ergens in het boek deelt hij de quote “Your level of success will rarely exceed your level of personal development, because success is something you attract by the person you become” die zijn leven voor goed veranderde. En na het lezen van zijn verhaal en tips, kan je je vast ook in dat citaat vinden. Ik ben overtuigd!

Je kan de Nederlandse versie van het boek hier kopen (€17,50) en de Engelse (originele) versie hier (€16,49 voor de  paperback en €6,99 voor het ebook). 

Let’s put it to the test!

Natuurlijk kan ik nu hele lovende woorden over dit boek typen, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om wat het met me deed. Daarom wil ik de Miracle Morning routine gaan uitproberen. Eerst voor een week, maar als ik er niet kapot van ga (wat me nogal extreem zou lijken), wil ik het een maand trachten uit te houden. Pas dan zal ik ook echt resultaten kunnen zien — denk ik. Momenteel heb ik de volgende routine in gedachten:

 • Opstaan: tanden poetsen, gezicht wassen, chille kleding aantrekken en een groot glas water drinken (5 minuten)
 • Silence: 5 minuten mediteren en tot rust komen (niet in de slaapkamer, maar in de woonkamer)
 • Affirmation: 5 minuten positieve bevestiging
 • Visualization: 5 minuten focussen op mijn life purpose
 • Scribing: 5 minuten dankbaarheid en lessen beschrijven
 • Exercise: 20 minuten sporten (crosstrainer of yoga)
 • Reading: 15 minuten lezen

In totaal zou deze routine me dus exact een uur kosten. Daarna douche ik me, neem ik tijd voor mijn ontbijt, kleed ik me aan en kan ik naar m’n werk vertrekken. Ik ga wellicht ‘s avonds vroeger in bed moeten kruipen om fris aan de dag te beginnen, maar dat moet ik op het moment zelf even bekijken. Hal zegt zelf namelijk dat je je niet vermoeid voelt, wanneer je met een positieve en enthousiaste ingesteldheid aan de dag begint en je niet dénkt dat je moe zal zijn bij het opstaan. Je mag dus niet gaan slapen met de gedachte ‘shit, nog 5 uur en ik moet alweer opstaan, ik ga ZO moe zijn’ want dan ben je dat ook effectief. Een mindset waaraan ik zal moeten werken :-).

Van zodra ik goed en wel verhuisd ben, wil ik The Miracle Morning dus gaan uitproberen. Gezien de helft van mijn spullen nu in dozen zit en ik even alles op alles moet zetten om die verandering in orde te brengen, lijkt het me verstandig nog even te wachten. Maar ik ben erg gemotiveerd en wil dan ook zo snel mogelijk testen of die Miracle Morning nu echt zo magisch en geweldig is! Wil jij meedoen? Laat het dan zeker weten! Het lijkt me fijn om ervaringen uit te wisselen. Doe jij al aan de Miracle Morning routine? Jouw tips en ervaringen zijn ook zéker welkom! xo

7 Comments

 1. Brechtje

  Ik wil dit ook zeker doen! Ik heb deze methode sinds eergisteren ontdekt en opeens Zoë he ik het overal terug, waaronder jouw artikel. Coinsidence, I think not ;). Hoe dan ook, ik doe met je mee! Heb alleen het boek nog niet gelezen…

 2. Kristien

  Klinkt als een heel interessant boek. Dat snoozen eigenlijk wilt zeggen dat je weigert aan je dag te beginnen, zo heb ik er nog nooit over nagedacht! Dit komt zeker op mijn leeslijstje :)

 3. Irene

  Oeeeeh hier ben ik heel erg benieuwd naar! Ik zou het eigenlijk ook wel kunnen proberen. Ik sta nu elke ochtend om 8u op dus een uur vroeger opstaan is niet echt een probleem :p haha. Ik zet het boek wel op mijn leeslijst!

 4. Maryam

  Dit ga ik ook proberen. Eerst één week inderdaad en daarna voor langer. Ik heb er wel zin in moet ik zeggen. Kan je toelichten hoe dit voor je is verlopen? Ik kan verder niks vinden onder de tag “Miracle Morning”. Alvast bedankt.

Geef een antwoord