Tip + freebie: meal planner

Tip + freebie: meal planner

Tip + freebie: meal planner

Een van mijn goede voornemens voor 2015 was om te sparen. Nu zijn er duizend-en-één dingen die je kan doen om geld uit te sparen, maar één van de dingen die mij sinds vorig jaar het meest heeft geholpen, is weekboodschappen doen. Wij delen met jullie een gratis printable die we ontworpen om een weekmenu op neer te schrijven, inclusief handig boodschappenlijstje, en vertellen jullie wat meer over weekboodschappen!

Tip + freebie: meal planner

Hoe het werkt
In de plaats van elke dag boodschapjes te doen in de plaatselijke superette – aan minstens €20 per dag voor ons tweeën – gaan we nu in het begin van de week naar de Albert Heijn en daar doen we onze inkopen voor een hele week. Dit spaart ZO veel geld én tijd uit!Hiervoor moet je natuurlijk in het begin van de week al nadenken over wat je wil eten de rest van de week, en je hebt ook wat minder mogelijkheid om spontaan iets anders te doen of te eten. Daarom schrijven wij meestal de maaltijden voor 4 dagen uit, en afhankelijk van of we spontaan iets anders hebben gegeten (aka we zijn weer eens naar de IKEA geweest ;)) halen we dan de boodschappen voor die ene dag apart. We voorzien dus één snipperdag per week!

Tip + freebie: meal planner

Voordelen
Door gebruik te maken van een wekelijks overzicht van wat je gaat eten, ben je nooit meer inspiratieloos. Je moét wel gelijk bedenken wat je doordeweeks wil eten. Hier kan je heel creatief in zijn: als je weet dat je op maandag kip eet en er waarschijnlijk wat over is, kan je bijvoorbeeld op woensdag met de restjes vol-au-vent maken. Zo verspil je minder en eet je ook nog eens lekker gevarieerd. Een ander voordeel is dat je veel tijd uitspaart: je hoeft niet meer elke dag naar de supermarkt te gaan, daar lopen te twijfelen, aanschuiven etc. Tijd die je aan andere (leukere dingen) kan besteden :). Als laatste voordeel is er natuurlijk dé reden waarom we dit doen: je bespaart enorm veel geld. Het is ongelooflijk hoé veel meer je koopt wanneer je elke dag boodschappen doet. Je komt iedere dag opnieuw in de verleiding om ‘iets kleins’ extra te kopen en op die manier zit je al snel aan een hoog bedrag. Wanneer je een lijstje hebt, ben je veel meer geneigd om je eraan te houden. Bij ons scheelt het ook om naar de Albert Heijn te gaan – en rekening te houden met de kortingen of huismerk te kopen – want het winkeltje dat vlakbij ons appartement zit is echt schandalig duur!

Tip + freebie: meal planner

Gratis printable
Omdat we er enorm van houden om dingen zelf te maken en gebruik te maken van schattige lijstjes, boekjes en dergelijke, besloten we zelf een meal planner te ontwerpen. Hierbij maakten we voor elke dag een vakje om het menu neer te schrijven, en daarnaast gelijk een ruimte om alles wat aangekocht moet worden neer te schrijven. Er is lekker veel ruimte, zo kan je gelijk aan de hand van je gerechten bepalen en opschrijven wat je nodig hebt!

Mealplanner idee

Je kan de meal planner, zoals je ook op de foto’s kan zien, afdrukken op één volledig A4-blad (in liggende stand) of per twee onder elkaar op een half A4-blad (in staande stand). De kleine versie van de meal planner vind je hier, de grotere versie hier. De kleine versie vind ik zelf het handigste om mee te nemen naar de winkel, maar de grote is juist leuk om op te hangen als weekmenu. Je kan er dan het shoplijstje vanaf knippen en dat meenemen als je op pad gaat :).

Tip + freebie: meal planner

Wij raden jullie zéker aan om een keertje te proberen gebruik te maken van een meal planner en om boodschappen per week te doen. Het is daarbij natuurlijk niet verboden om tussendoor nog even snel iets te halen bij de winkel, maar het helpt je wel om tijd én vooral geld uit te sparen. Daarnaast ben je daardoor bewuster en op een meer creatieve/praktische manier bezig met wat je wil gaan eten, wat alleen maar leuk meegenomen is. Probeer gerust eens één van onze recepten uit ;)! Wij hopen jullie met deze post overtuigd te hebben een keertje te proberen per week boodschappen te doen en jullie misschien wel geholpen hebben om een som geld te besparen. Yay for thatBedankt voor het lezen! 

17 Comments

 1. joyce

  wow ziet er supermooi uit! ik moet alleen ook nig crea zijn in het verzinnen van gevarieerde lunches. dus die schrijf ik ook altijd op. ik zou dus iets meer ruimte nodig moeten hebben. maar echt een tof concept!

 2. Farah

  Handige printable!
  Zelf heb ik gewoon een to do lijstje met alles wat ik dan in een week eet. En daarnaast maak ik dan een boodschappenlijstje. Maar ik krijg het altijd voor elkaar om wat ingrediënten te vergeten ;).

 3. ines

  Heel handig, ben zelf wel ook al zo iemand: gewoon boodschappen doen in het begin van de week en met een lijstje, zo doe je geen extra geld op. En als ik via de colruyt-bestel-online website doe kan ik nog de prijs schatten :) (ik bestel het niet maar zoek alle dingen op, snapje :p, kan je mss ook doen op de site van de delhaize?)

Geef een antwoord