Maak van je sjaal een winterse kimonovest

Van sjaal naar winterse kimonovest!

Maak van je sjaal een winterse kimonovest

Tegenwoordig ben ik meer en meer fan van simpele outfits (een basic shirt op een jeansbroek, een eenvoudig kleedje) met een opvallend jasje of een leuke sjaal. Wist je dat je van dat laatste trouwens evengoed een vest kan maken? Ha! We tonen vandaag hoe het kan (zonder dat je je sjaal verknipt, dus je kan altijd undo’en! ;)).

Maak van je sjaal een winterse kimonovest

Je hebt een fijne, winterse sjaal nodig (deze is van Primark en kostte €10), naald en draad in een passende kleur. De sjaal moet rechthoekig qua vorm zijn, en de hoogte ervan moet overeenkomen met – ongeveer – de afstand van je schouders tot onder je poep, om ideaal te zijn!

Maak van je sjaal een winterse kimonovest

Leg de sjaal met de goede kant naar boven uitgespreid over de grond in de vorm van een rechthoek (langste zijde horizontaal). Vouw dan de bovenkant van je sjaal een eindje naar beneden, dit wordt de mouw. Het omgevouwd stuk moet zo’n 20cm hoog zijn, maar je kan dit aanpassen naar wens (losse of juist strakke mouwen).

Maak van je sjaal een winterse kimonovest

Je naait dit omgevouwen stuk vast aan de onderkant van je sjaal. Vertrek hiervoor zo’n 25cm van de rand, al is ook dit weer aanpasbaar. Wil je geen heel los stuk onder je oksels (wat wel typisch is voor een kimonovest!), naai dan wat verder. Naai simpelweg een recht lijntje tot aan de rand en keer dan terug.

Maak van je sjaal een winterse kimonovest

Knoop het begin en uiteinde van je draad aan elkaar. Voor de veiligheid kan je een paar knoopjes maken. Knip dan de uiteinden af. Herhaal dit hele proces langs de andere kant (probeer de mouwen een beetje gelijk te houden!).

Maak van je sjaal een winterse kimonovest

Hierna kan je de sjaal inkorten. Pas ‘m alvast even aan en kijk of ‘ie goed op je schouders blijft hangen. Indien hij te breed is (dus de langste zijde te lang is), valt ‘ie af wanneer je de mouwen normaal aandoet. In dat geval kan je de sjaal wat smaller maken. Kijk bij jezelf hoe zeer dat nodig is. Bij mij was de sjaal heel groot, dus ik moest een flink stuk versmallen. Hiervoor kan je de sjaal in twee knippen en vervolgens inkorten en weer aan elkaar zetten, maar je kan er ook een flap in vouwen en vastnaaien. Daarvoor neem je een stuk stof van je sjaal (zoals op de foto), trek je dit omhoog en vouw je het naar links, dus naar het midden van je sjaal toe. Dit doe je ook langs de andere kant van dat midden.

Maak van je sjaal een winterse kimonovest

Zoals je rechts in beeld kan zien ontstaat er nu een soort dieper liggend stuk sjaal dat gevouwen is exact op het midden van je rug. We gaan die gevouwen flappen nu bovenaan vastnaaien. Hierdoor is de bovenkant van je sjaal smaller (en past ‘ie beter op schouders) maar valt de onderkant open, als een soort A-lijn. Geeft een heel leuk en fleurig effect! Als je dat niet mooi vindt, kan je ‘m ook op meerdere plaatsen (in het midden, onderin) vastzetten.

Anyways, je gaat dus de dubbelgevouwen flap vastnaaien aan je onderste flap, zoals je ook op de foto kan zien (je naait dus drie lagen sjaal aan elkaar als het goed is). Doe dit ook weer in twee richtingen en knoop de uiteinden samen. Herhaal voor de andere flap.

Maak van je sjaal een winterse kimonovest

En … that’s it! Je zelfgemaakte kimonovest is nu klaar. Het kost helemaal niet veel tijd en moeite om er eentje te maken, en het fijne is dat je de sjaal alsnog gewoon kan dragen wanneer je het vest beu bent. De kimonovest is vrij los en fladderig en kan niet dicht zonder dat je je handen over je lichaam te vouwen. Je draagt deze kimonovest dus open. Dat is het nadeel aan niet willen knippen in de sjaal ;)! Maar ik vind het persoonlijk juist ontzettend leuk staan.

Maak van je sjaal een winterse kimonovest Maak van je sjaal een winterse kimonovest

Hier zie je goed hoe de achterkant valt. Bovenaan mooi samen, waardoor de vest blijft hangen op de schouwers, onderaan open zoals een A. Doet ook goed voor je figuur, trouwens!

Maak van je sjaal een winterse kimonovestMaak van je sjaal een winterse kimonovest

Ik vind dit vest al veel aandacht trekken (en ik vind het ook gewoon een prachtig ding), dus ik koos verder voor een hele sobere en eenvoudige outfit. Een khaki A-lijn kleedje (H&M), simpele maar stijlvolle schoenen en that’s it. Een outfit die perféct is voor de herfst, want: blote benen, maar een warm bovenlijf dankzij de warme kimonovest. Mijn schoenen zijn trouwens espadrilles (met een beetje een plateau) van Fred De La Bretonière, love them! Ze lopen als wolkjes.

Maak van je sjaal een winterse kimonovest

Zelf een kimonovest maken is een leuk projectje om alvast in een herfststemming te komen, en om met een heerlijk uniek kledingstuk over straat te kunnen gaan! Deze vest is bijzonder qua vorm maar voelt ontzettend zacht en warm aan. Lekker cosy, love it! Wat vind jij van deze kimonovest? Let us know! X

11 Comments

  1. Sophie

    Ik heb die sjaal ook, het is echt mijn lievelings! Ik drapeer hem gewoon altijd helemaal om me heen als ik het koud heb, als een soort vest, want ik vind hem gewoon als sjaal ook veel te leuk.

Geef een antwoord