Vier mythes over scheren ontkracht

Vier mythes over scheren ontkracht

Vier mythes over scheren ontkracht

Zoals jullie misschien wel hebben meegekregen, ben ik momenteel bezig met het permanent ontharen van mijn benen. Traag maar gestaag gaat dat vooruit (ik doe het trager dan aangeraden uit tijdsgebrek), maar in de tussentijd wil ik natuurlijk mijn oksels, benen en bikinilijn netjes ontharen. En hoewel ik vroeger altijd fan was van epileren, vind ik dat nu een beetje dubbelop. Dus: scheren it is.

Ik hoor vaak negatieve dingen over scheren en vooral heel veel claims die eigenlijk totaal niet waar zijn. Samen met Gilette Venus ontkrachten wij vandaag vier van die bekende mythes. Omdat scheren nu eenmaal wél de moeite is!

1 – Van scheren worden je haartjes donkerder en groeien ze sneller, dikker en in een groter aantal terug

WRONG. Echt de meest gehoorde fabel ooit wat scheren betreft! Het zit zo dat je haargroei volledig wordt bepaald door jouw DNA en niét door jouw ontharingsmethode. Vaak durven jonge meisjes zich niet te scheren uit angst om meer haartjes te krijgen, maar dat is nergens voor nodig! De hoeveelheid haartjes wordt enkel hormonaal bepaald. En waarom het dan soms tóch lijkt dat je haartjes donkerder of dikker zijn? Omdat een haartje onderin dikker is dan bovenaan (het komt op een tipje) en je door te scheren de bovenkant weghaalt! De levenscyclus van een haar is genetisch bepaald en wordt verder niet beïnvloed door je ontharingsmethode. Wel groeien haartjes sneller terug met een scheermes dan met een epilator (want scheren is oppervlakkig en epileren gaat tot op de wortel).

2 – Door te scheren krijg je ingegroeide haartjes

NOPE. Meer zelfs, naar mijn eigen ervaring is het juist epileren of waxen dat daarvoor zorgt (omdat de haartjes dan weer volledig door de huid moeten boren met hun zwakke uiteinde), scheren is wat dat betreft de veiligste oplossing. Maar hoe je ingegroeide haartjes sowieso vermijdt? Door je huid schoon te houden en regelmatig te scrubben en/of exfoliëren. Trouwens, tijdens het scheren haal je de droge toplaag van je huid (de dode huid, zegmaar) ook wat weg, dus dat helpt zelfs tegen ingegroeide haartjes!

Vier mythes over scheren ontkracht

3 – Van scheren wordt je huid droog

NIETES. Door te scheren exfoliëer je de huid (zie hierboven) omdat je samen met de haartjes de dode huid meeneemt. En het zijn juist die dode huidcellen die je huid er droog of schilferig doen uitzien. Wel is het aan te raden om na het scheren je huid te voeden met een lichte bodylotion, omdat het spoelen in de douche wel wat uitdroogt en je huid zo lekker zacht blijft.

4 – Meermaals over hetzelfde gebied scheren geeft een gladder resultaat

FOUT. Het is juist irriterend om meerdere keren over hetzelfde stukje huid te gaan. Zeker voor wie sowieso al snel gevoelige en rode huid heeft, valt dat dus niet aan te raden. Hoe je het geheel dan sneller glad krijgt? Door te kiezen voor een gloednieuw, vlijmscherp mesje dat in één keer alles weghaalt. Merk je dat dat moeilijker wordt, dan is je mesje aan vervaging toe. Let wel altijd op: met een nieuw scheermesje snijd je je ook gemakkelijker! Ik gebruik tegenwoordig vaak mijn Venus Snap travelproof mesje, dat haalt alles snel weg én neem ik overal mee naartoe. Een antere trick is om scheergel te gebruiken, vooral wanneer je haartjes erg stug aanvoelen. Zo’n scheergel helpt je haartjes te verzachten om het scheren gemakkelijker te maken en irritaties te verminderen. Bonus: je ziet welk deel je al geschoren hebt!

Zijn er nog meer mythes over scheren die jij al eens hebt gehoord? Wist jij al dat deze uitspraken niet kloppen?

6 Comments

 1. Anneke

  Van die ingroeiende haartjes kan ik alleen maar beamen.
  Maar ik kan niet anders dan epileren en maar heel af en toe scheren. Als ik het meermaals per week doe sta ik vol pijnlijke rode uitslag. Ziet er een beetje uit als brandwonden. Eikes.
  Tips zijn dus welkom ;)

  1. Frauke & Arne

   Heb je uitslag van het scheren? Want dan ligt het misschien aan een te bot mesje of dat je te droog scheert, of wie weet zelfs een allergie aan je scheerschuim. Wat ik soms doe als ik hele droge benen heb, is scheren met doucheolie. Het is verschrikkelijk voor je mesje (dat wordt veel sneller viezig en onbruikbaar) maar zo ontzettend glad en fijn om te scheren! X

 2. Anoniem x

  Je hebt helemaal gelijk! Ik scheer mijn benen ook en mijn mama harst ze.
  Je ziet duidelijk dat mijn benen veel mooier worden en die van mijn mama
  vol bobbeltjes en plekken.

Geef een antwoord