Girlboss

Wat ik van #Girlboss vond

Girlboss

Je hebt vast wel al eens gehoord van het boek #Girlboss door Sophia Amoruso, CEO en founder van Nasty Gal. Een boek dat vele vrouwen heeft gestimuleerd om te ondernemen en de touwtjes in eigen handen te nemen, en een boek waar ik al erg lang benieuwd naar was. In geen tijd las ik het uit en daarom deel ik vandaag graag met jullie wat ik ervan vond!

Het verhaal

Sophia Amoruso begon haar business op haar zeventiende, wanneer ze zo goed als op straat leefde nadat ze van huis was weggegaan. Ze deed saaie jobs om wat geld binnen te harken en stal zelfs, waaronder uit tweedehandswinkels. Op een dag verkocht ze zo’n gestolen kledingstuk via eBay en dat was het begin van haar carrière. Sophia zorgde voor een perfecte styling van elk item, koos enkel kledingstukken die binnen haar ietwat excentrieke stijl pasten en stak heel veel moeite en tijd in klantentevredenheid. Nu, op haar 29ste, is ze CEO en Creative Director van een webshop die inmiddels meer dan $100 miljoen dollar waard is. Nogal een achievement!

Het boek #Girlboss is in feite een motiverende autobiografie. Sophia vertelt op een humoristische manier haar verhaal, vergezeld van enkele tips per hoofdstuk. Zo geeft ze je haar ervaringen met solliciteren en daarbij enkele handige tips, vertelt ze hoe je trouwe fans kan krijgen etcetera.

Sophia Amoruso

Geen how-to gids

Ik vind #Girlboss geen how-to gids om eigen baas te worden. Het boek bevat daarvoor te weinig concrete tips en tricks. Voor mij is #Girlboss eerder een inspirerend verhaal, dat overigens wegleest als een fictieboek. Sophia schrijft op een hele grappige en toegankelijke manier en het lijkt wel alsof ze zo’n beetje alles heeft meegemaakt in haar jonge leven. Van roadtrippen tot bijna op straat leven, van stelen uit vuilbakken tot haar eigen Porsche aankopen. Ergens vind ik haar verhaal zo bizar en te gek, dat het voor mij zelfs een ‘ver-van-mijn-bedshow’ wordt.

Sophia is heel goed geslaagd in haar business, maar de manier waarop is voor mij persoonlijk niet echt toegankelijk. Ik ben toch niet van plan om eerst op straat te leven voordat ik kan slagen! Vandaar dus dat ik het boek eerder een verhaal, dan een gids vind. Wel zijn de tips die ze in het boek heeft verweven interessant en zeker bruikbaar. En, nog een pluspunt: tussen de hoofdstukjes door komen ook andere inspirerende #Girlbosses aan het woord, die kort hun verhaal en tips meegeven.

Al bij al zou ik #Girlboss zeker aanraden, maar dan meer als motiverend en inspirerend boek. Het is geen hands-on gids om ondernemer te worden, maar het boek stimuleert je er wel toe. Na het lezen van #Girlboss had ik gelijk zin om allerlei zakelijke ideeën op papier te zetten en ook The Life Factory tot een hoger niveau te tillen. Wat dat betreft geef ik Sophia Amoruso zeker gelijk: het loont om een #Girlboss te zijn!

Heb jij het boek al gelezen? Wat was jouw ervaring ermee?

8 Comments

 1. Melle

  Precies zoals je zegt! Zo heb ik het ook gelezen en zo zie ik de ‘term’ #girlboss ook. Niet per se als iemand die een eigen onderneming heeft maar wel weet hoe zij bewust keuzes maakt en weet wat voor haar werkt. Dat inspirerende gevoel, dat had ik ook! Leuk om te lezen (deze post én dit boek, HA!) :)

 2. Linda

  Klinkt goed. Het boek staat nog op mijn lijstje om te lezen, het lijkt me ook wel een keer fijn om iets te lezen waar niet alleen maar tips in staan, maar wat juist vooral inspirerend is!

 3. Iris

  Ik heb dit boek een maand geleden gelezen! Ik vond het zelf een heel inspirerend boek, maar inderdaad niet een how to gids. Persoonlijk vind ik dat niet zo erg, want ik vind de tips and tricks die ze geeft wel heel fijn en krijg veel zin om van alles te ondernemen. Al met al ben ik heel blij dit boek gelezen te hebben. Ik vind het altijd leuk om andermans inzichten over dingen te lezen. Leuke blogpost over dit boek! :D

 4. Britt • Annebrittures

  Ik zag het wel al eens voorbij komen op blogs en de titel sprak me aan, maar het verhaal erachter wist ik nog niet. Wauw! Ik wil het weleens lezen nu! tijd om langs de bib te gaan, hihi. En dit zet me ook wel aan om eens na te denken over ondernemen, beter te vroeg dan te laat beginnen, hihi.

 5. Esmée

  Dit boek staat zeker op mijn wishlist! Het lijkt me echt een geweldig boek, omdat dit soort verhalen mij iedere keer weer kunnen motiveren. Het liefst pak ik zo’n boek erbij als ik even in een werkdipje zit. x

Geef een antwoord