Winter in huis! Zo maak je een mooi kerststuk

Winter in huis! Zo maak je een mooi kerststuk

Winter in huis! Zo maak je een mooi kerststuk

Yes! Sinterklaas is voorbij en dat betekent: zonder schaamte de kerstdecoratie bovenhalen! Stiekem ging ik het weekend voor Sinterklaas al aan de slag, want ik kon niet langer wachten met knutselen en DIY’en. Kerst is zonder twijfel de gezelligste tijd van het jaar! Ik vind het zo leuk om lekker rond te snuisteren tussen de kitchy decoratie, mooi gekleurde accessoires uit te zoeken en de warmte helemaal in huis te brengen. Gezien we dit jaar geen echte kerstboom zetten, maar ons zelfgemaakte houten exemplaar, wilde ik iets anders groen in onze woonkamer zetten. En dat is dit kerststuk geworden! Ik heb alle onderdelen ervan supergoedkoop bij Action gescoord, maar het eindresultaat vind ik best luxe ogen. Het straalt in ieder geval één en al winter uit en dit stuk staat dan ook prominent op onze tafel. Hoe je het maakt, lees je in deze post!

Winter in huis! Zo maak je een mooi kerststuk

Zoals ik al zei, ben ik bij mijn goede vriend Action gaan kijken wat voor kerstdecoratie er beschikbaar was. En ondanks de flink leeggeroofde schappen (echt bizar hoe snel dat gaat eigenlijk), vond ik nog een heleboel leuke spulletjes. Arne en ik hebben afgesproken dat we in deze woning echt ons best gaan doen om geen onnodige items te kopen en ik moest me dan ook flink bedwingen. Ik besloot voor allemaal kleinigheden te gaan die qua kleuren perfect bij elkaar én bij onze woonkamer pasten. Wat ik haalde:

 • een steekschuim ‘taart’ (22cm diameter, 5cm hoog)
 • een schijf hout
 • twee nep dennenkransen
 • een hoge en minder hoge beige kaars
 • groene ijzerdraad
 • versiering: glitterende sterretjes, houten kerstboompjes en houten sterren, bruine/koperen glazen minikerstballetjes, witte ‘bolletjes’ die glitteren, mini dennenappeltjes

Verder heb ik ook nog een lijmpistool gebruikt.

Winter in huis! Zo maak je een mooi kerststuk

De eerste stap bestaat eruit je ondergrond een beetje te beschermen. Steekschuim (Oasis) is een best viezig spul, het laat heel veel groen ‘stof’ achter. Ik raad je dan ook aan niet op je mooiste tafel aan de slag te gaan, maar een plasticje of houten plank eronder te leggen. Het steekschuim hoef je niet nat te maken gezien we met droge en nepelementen werken, maar mocht je echte takken gebruiken (zeer mooi, maar gaat minder lang mee — ruikt wel echter) dan moet dat wel. Zo gaan je materialen langer mee. Nu zou het geen enkele meerwaarde hebben.

Winter in huis! Zo maak je een mooi kerststuk

Eerst en vooral gaan we de houten schijf verwerken in het stuk steekschuim. Daarom leg je die schijf bovenop de ‘taart’ en snijd je met een mes de omtrek uit. Met een klein lepeltje kan je vervolgens de volledige binnenkant van je steekschuim leeghalen, tot op min of meer een centimeter diep. Daarin komt dan straks de houten schijf te liggen. Je hoeft niet volledig egaal uit te scheppen, je kan steekschuim altijd wat ‘bijkneden’ dus komt sowieso goed!

Winter in huis! Zo maak je een mooi kerststuk

Eens je de vorm hebt uitgesneden en leeggehaald, kan je je houten plank in de taart stoppen. Druk even stevig aan en klaar is kees! Het voordeel is dat de houten schijf nu heel mooi vast zit in het steekschuim en dat we er dadelijk mooi omheen kunnen met versiering. Ik vond het belangrijk een houten schijf als basis van dit werkje te hebben, gezien er kaarsen op komen te staan en die toch wat stabiliteit nodig hebben.

Winter in huis! Zo maak je een mooi kerststuk

Ik knipte daarna allemaal kleine takjes van één van de nep dennenkransen. Opgelet: zorg dat je voldoende overhoudt. Ik maakte ongeveer een kleine helft van een krans ‘kaal’. Daarna neep je telkens een klein takje en maak je met groene ijzerdraad bovenstaand vormpje. Zo kan je de takjes vastprikken in het steekschuim. Doe zeker twee stukjes ijzerdraad per takje, zodat alles lekker blijft zitten.

Winter in huis! Zo maak je een mooi kerststuk

Werk steeds in dezelfde richting en hang één voor één een klein takje vast rondom de houten schijf, zoals je ook hierboven kan zien. Na een poos ben je volledig klaar en ziet de bovenkant van je ‘taart’ er al heel fancy uit! Geeft overigens niets als je nog steekschuim ziet, zolang het grootste deel langs boven nu maar bedekt is!

Winter in huis! Zo maak je een mooi kerststuk

Daarna hebben we de nog volledige krans én de halve andere krans nodig. Trek die even in de vorm van je taart en zorg dat de kleine takjes een beetje alle richtingen uitstaan, zoals op de foto. Daarna heb je vele lange stukken ijzerdraad nodig, die je in een U-vorm vouwt. Met die lange stukken maak je de krans vast langs de zijkant van het steekschuim. Zorg echt dat je dit grondig en volledig doet, want je wil niet dat straks je werkje uit elkaar valt ;-). Ook belangrijk is dat je zorgt dat beide kransen in dezelfde richting wijzen, zodat het niet opvalt waar die in elkaar overgaan.

Winter in huis! Zo maak je een mooi kerststuk

Eens dat is gebeurd, warm je je lijmpistool op. Tijd om te decoreren! Met behulp van de houten kerstboompjes en ijssterren kan je de meest opvallende gaten in je stuk dichtmaken. Wissel af met grote en kleine vormen en hang je houten stukjes de ene keer bovenop, de andere keer langs de zijkant van je ‘krans’. Wees niet bang om voldoende lijm te gebruiken én druk voor het gemak je takjes ook even in de lijm. Zo blijven die zeker goed zitten!

Winter in huis! Zo maak je een mooi kerststuk

Daarna heb ik ervoor gekozen om wat dennenappeltjes over de krans te verspreiden. Ik wisselde af tussen grotere en kleinere exemplaren alsook tussen exemplaartjes met en zonder ‘sneeuw’. De truc is om enigszins harmonie in je stuk te steken door bijvoorbeeld altijd ongeveer dezelfde afstand tussen je decoratie aan te houden, maar anderzijds ook wat ‘speelse elementen’ toe te voegen door met andere vormen en plaatsingen te werken.

Winter in huis! Zo maak je een mooi kerststuk

Het mooiste moment vond ik toen ik de kerstballetjes ging toevoegen. Die maken je stuk gelijk zo feestelijk! Ik wisselde af tussen de lichte en donkere bruine/koperkleurige balletjes en varieerde ook met glans en mat. Soms stak ik het metalen stukje van de kerstballetjes weg in de takken, op andere plaatsen liet ik die juist langs de bovenkant. Maar één codewoord: afwisseling!

Winter in huis! Zo maak je een mooi kerststuk

Daarna haalde ik de witte glitterende bolletjes uit elkaar, want die hingen per vier met ijzerdraadjes in elkaar gedraaid. Daarna prikte ik ze één voor één verspreid doorheen mijn kerststuk. Geen lijm nodig, want ze waren dus al bevestigd op ijzerdraad! Superhandig.

Winter in huis! Zo maak je een mooi kerststuk

Als laatste voegde ik de SUPER kerstige glittersterretjes toe, die gelijk ook de volledige tafel deden stralen. En mijn handen — nu nog steeds ;-). Die heb ik een beetje langs boven aangebracht, niet alleen omdat ik ze zo altijd zie shinen maar ook om te voorkomen dat de tafel één grote glitterbom zou worden. Heel leuk en vrolijk, maar een hel om op te kuisen namelijk! Haha.

Winter in huis! Zo maak je een mooi kerststuk

Daarna restte me alleen nog de kaarsen vast te maken op het hout. Met een klein drupje hete lijm plaatste ik de twee kaarsen tactisch schuin naast elkaar, waarna het stuk volledig af was! Daarna moet je wel even een onderlegger vinden om ‘m op te plaatsen. Zo gebruikten wij een geweven rieten cirkelvormige onderzetter, maar je kan dit ook op een bord plaatsen of er een soort plastic onder doen. De onderkant van dit kerststuk is nog één en al steekschuim, dus als je geen groene tafel wil, moet je daar echt even rekening mee houden!

Winter in huis! Zo maak je een mooi kerststuk Winter in huis! Zo maak je een mooi kerststuk

En zo heb ik dus dit kerststuk in elkaar gestoken! Ik vind het ontzettend vrolijk, kerstig, mooie qua kleuren en samenstelling en ook gewoon erg gezellig staan. Het is daarnaast nog eens een héle leuke bezigheid (zo rustgevend) en een goede gelegenheid om eens lekker te fröbelen en creatief zijn. Want dat hoort toch echt bij deze tijd van het jaar!

Winter in huis! Zo maak je een mooi kerststuk Winter in huis! Zo maak je een mooi kerststuk Winter in huis! Zo maak je een mooi kerststuk

Als ik dan ‘s avonds met Arne aan het eten ben en dit stuk staat te stralen op tafel, voelt het gelijk zo knus aan in huis! Door het licht van de kaarsen glinsteren de sterretjes en kerstballetjes nog meer en geven ze een zalige reflectie. Echt heel mooi! En dat kan ik nog honderd keer herhalen, maar gezien de beelden hopelijk voor zich spreken, ga ik dat niet doen ;-). Wel wens ik jullie alvast een prachtige feestperiode toe en hoop ik dat jullie genoten hebben van deze DIY! Ze zijn wat zeldzamer tegenwoordig hier op de blog, maar wat we delen, daar staan we wel 100% achter :-). Bedankt voor het lezen en voor de blijvende bezoekjes! You’re awesome. X

8 Comments

 1. chucky1012

  Zo een mooie kerstkrans!
  Ik heb diezelfde kerstballen.
  Leuke hoor shoppen met het idee om weinig in die winkel te kopen.
  Ik ken het proibleem dat men altijd meer koopt dan nodig is.

  Xoxo

 2. Debbie

  Mooie krans zo zeg! Ik ben heel erg tegen het opzetten van de kerstboom aan het hikken. Misschien dat ik het hou bij raamtekeningen en kerstkransen zoals deze. Bedankt voor de tutorial!

Geef een antwoord