Yoghurtcake met vanille, citroen en bosvruchten

Yoghurtcake met vanille, citroen en bosvruchten

Yoghurtcake met vanille, citroen en bosvruchten

Ben je nog op zoek naar last-minute dessertinspiratie voor één van de eindejaarsfeesten die er ongetwijfeld zitten aan te komen? Of denk je “Ach, nu die kilo’s er toch al bij zijn, kan ik maar beter extra profiteren en aan het bakken slaan”? Misschien ben je wel helemaal niet op zoek naar inspiratie voor een dessert, maar krijg je er wel ontzettend veel zin in na het zien van deze blogpost… Wat jouw reden ook mag zijn, probeer deze yoghurtcake met vanille, citroen en bosvruchten eens uit. You’ll be hooked!

Yoghurtcake met vanille, citroen en bosvruchten

Een poos geleden had ik zo’n sterke drang om aan het bakken te slaan dat ik niet één, maar twee dessertjes in de oven schoof. Een klassieke, krokante appeltaart met kaneel enerzijds en een frissere tegenhanger onder de vorm van yoghurtcake met citroen. Ik gebruikte dit recept van Libelle Lekker en wist mijn gasten er hélemaal mee te overtuigen. Later heb ik de cake nog een paar keer gemaakt en ook lichtjes aangepast naar mijn persoonlijke smaak.

Yoghurtcake met vanille, citroen en bosvruchten

Deze yoghurtcake met vanille, citroen en bosvruchten is één groot feest in je mond. De cake zelf is nog een tikkeltje klef dankzij de yoghurt maar krijgt wel een krokant korstje – de gouden combinatie! De smaak is friszuur door de citroen en bosvruchten, al compenseren de vanille en zoete bessen dat weer. Bovendien staat ‘ie relatief snel op tafel: 15 minuutjes voorbereiden, 1 uur in de oven. De hoeveelheden in dit recept zijn voor één cake van ongeveer 10×30 cm, waar je een 15 à 20 plakken uithaalt. Leuk als onderdeel van je dessertbuffet, als extraatje bij de koffie of als je ergens wil trakteren. Het is wel een vrij stevige cake trouwens, dus echt een zoete zonde! 😬

Yoghurtcake met vanille, citroen en bosvruchten
Beertje was alvast overtuigd!

Dit heb je nodig

✓ 150 g ongezouten roomboter
✓ 2 eieren
✓ 220 g fijne kristalsuiker
✓ 100 g Griekse yoghurt (voor een romige cake, ik gebruik zelf eigenlijk liever Optimel Yoghurt Griekse Stijl naturel met 0% vet voor een luchtiger resultaat, en dan eerder 140 g)
✓ 225 g zelfrijzende bakbloem
✓ 1 el geraspte citroenschil (neem een flink gewassen bio-citroen!)
✓ 1 kl vanille-extract
✓ 150 g bosvruchten: ik neem 100 g blauwe bessen en dan wat ontdooid rood diepvriesfruit
✓ voor de afwerking: chocolade, extra bessen, citroenschil, poedersuiker – waar jij blij van wordt 😉

Yoghurtcake met vanille, citroen en bosvruchten

Zo maak je de yoghurtcake

  1. Verwarm je oven voor op 160 °C (hetelucht).
  2. Smelt eerst de boter in een steelpannetje of in de microgolfoven en voeg daar vervolgens de eieren, suiker, yoghurt, het vanille-extract en de citroenschil aan toe. Meng dit tot één gladde massa.
  3. Voeg er daarna geleidelijk de zelfrijzende bloem aan toe (je hoeft niet per se te zeven als het al een fijn bakmeel is), en meng opnieuw goed.
  4. Was de bosvruchten grondig en laat ze even uitlekken, zodat het vocht niet allemaal in de cake loopt. Spatel ze daarna onder je beslag (en zorg voor een gelijkmatige verdeling).
  5. Bekleed je cakevorm (ik neem dus een langwerpige vorm van zo’n 10×30 cm) met bakpapier. Indien je geen ‘kreuken’ in de buitenkant van je cake wil, kan je de vorm ook invetten en bestrooien met bloem (en zonder bakpapier werken). Of je kiest voor een siliconen vorm/anti-aanbaklaag. Anyways, verspreid daarna je deeg over de hele vorm. Strijk mooi glad.
  6. Plaats voor een uur in het midden van de voorverwarmde oven. Prik er daarna even in om te zien of je cake gaar is. Er mag geen mengsel meer aan je mes/prikker blijven plakken, maar de cake mag ook niet té droog aanvoelen. Het kleffe maakt ‘m juist extra lekker. ☺
  7. H️aal je cake uit de oven en laat ‘m eerst een kwartiertje in z’n vorm rusten. Daarna kan je hem op een taartrooster laten afkoelen, of wat ik gewoonlijk doe: al een lekker warm plakje voorproeven 🙈.
  8. Voor de afwerking kan je de cake bestrooien met poedersuiker, witte chocoladevormpjes (heaven!) en/of wat verse citroenrasp. Serveer met extra fruit/besjes.

De cake blijft ongeveer een weekje goed als je hem inpakt met aluminiumfolie (maar is wel het lekkerst op dag één, ha, dus I don’t blame als je ‘m om die reden meteen opsmikkelt).

Heb jij al wel ‘ns yoghurtcake geprobeerd? Zou je dit exemplaar lusten? En wat voor desserts staan er bij jou op tafel tijdens de eindejaarsfeesten? Sharing is caring! XX

One Comment

  1. Irene

    Yoghurtcake is mijn favoriete soort cake! Ik vind het super lekker dat dit soort van cake nog een beetje klef is en zwaar. Ik heb zelf ook een favoriet recept voor yoghurtcake met blauwe bessen maar heb deze ook gepind voor als ik eens wat anders wil :)

Geef een antwoord