“You Are A Badass!” door Jen Sincero

Wat ik vond van You Are A Badass

Ik hou van lezen! Je helemaal verliezen in een verhaal of juist hartstikke veel nieuwe inzichten opdoen na een diepgaan self-help boek: heerlijk gewoon. Toch maak ik naar mijn gevoel veel te weinig tijd vrij voor lezen. Over het boek dat ik vandaag aan jullie laat zien, deed ik bijvoorbeeld wel een maand. Elke ochtend nam ik een stukje door op de trein en ’s avonds ook weer. Al kan het ook zijn dat dit boek zoveel tijd in beslag nam omdat ik er ZO veel uit heb geleerd! Het boek waarover ik het heb – You Are A Badass! – loopt namelijk over van de tips, tricks, technieken en weetjes over hoe je je leven kan inrichten zoals jij dat wil en overtuigt je om je lot in eigen handen te nemen. Ik heb héél veel screenshots genomen van passages die me zijn bijgebleven, dus op basis daarvan probeer ik jullie uit te leggen waarom ik zó’n fan ben van het boek.

Mijn eerste tip is om dit boek niet te lezen als je al wat twijfelachtig bent over je huidige situatie en je er niet meteen iets wil of kan aan doen. Je gaat dat na het lezen namelijk ongetwijfeld TOCH willen. Of misschien is dat juist goed ;-). Het is in ieder geval een erg motiverend boek.

In You Are A Badass omschrijft Jen Sincero (topwijf!) in vijf hoofdstukken waarom jij een badass bent én hoe je daarmee kan omgaan. Ben je ontevreden over hoe je leven er nu uitziet maar weet je niet hoe je er iets aan kan veranderen? Dan is dit boek sowieso iets voor jou. In het eerste hoofdstuk wordt omschreven hoe je in je huidige (ietwat uitzichtloze, negatieve, …) periode terecht bent gekomen. Hoofdstuk twee leert je hoe je je ‘inner badass’ kan leren waarderen. In hoofdstuk 3 lees je hoe je de juiste kant opgaat (of zoals Jen het zegt ‘how to tap into the moderlode’) en hoofdstuk 4 gaat over hoe je ‘over je bullshit kan geraken’. Het laatste hoofdstuk geeft je nog een schop onder de kont (‘how to kick some ass’).

“If you want to live a life you’ve never lived, you have to do things you’ve never done”

Wat ik zelf heb onthouden uit het boek is vooral dat je écht niet tegen je zin moet werken en leven. Velen doen maar even een 9-to-5 baan omdat dat zogenaamd gemakkelijk uitkomt, terwijl ze bijvoorbeeld veel liever hun eigen skills als freelancer zouden inzetten. Of misschien herkenbaar: je hebt een grote droom maar weet nu al dat je die niet nooit zal realiseren (want geen tijd / geld / middelen / kennis etc.). Dat vindt Jen helemaal onzin en zij laat je door het boek beseffen dat het leven te kort is om dingen te doen die je niet 100% geweldig vindt. Het fijne is dat ik na het lezen van dit boek ook écht het gevoel had dat ik meer uit mijn leven kan halen. Nu nog tot actie overgaan :-).

“Comparison is the fastest way to take all the fun out of life”

Van alle self-help/non-fictie boeken die ik ooit las, is dit ongetwijfeld het boek dat mij het meest geïnspireerd/gemotiveerd heeft. Het afgelopen jaar was voor mij bijvoorbeeld heel ingrijpend met veel veranderingen en dat brengt soms onzekerheden en vragen met zich mee. Het boek heeft mij daar op een andere manier doen naar kijken én mij ook aangespoord om ermee aan de slag te gaan. Dat in combinatie met de heerlijke schrijfstijl van Jen Sincero, maakt het boek een must-read.

“Our fantasies are our realities in an excuse-free world” (Deze ga ik inkaderen, so so true).

Maar omdat dat misschien moeilijk aan te nemen is als je het boek nog niet zelf hebt gelezen, wil ik hieronder (en je zag ze ook tussen de tekst!) nog even mijn favoriete citaten delen. Soms zijn ze een beetje uit de context gerukt, maar ik hoop je toch een beeld te geven van het boek en wat het voor jou zou kunnen betekenen.

“No matter what you say you want, if you’ve got an underlying subconscious belief that it’s going to cause you pain or isn’t available to you, you either A) won’t let yourself have it, or B) you will let yourself have it, but you’ll be rill fucked up about it. And then you’ll go off and lose it anyway.” (DIT. Zo waar!)

“Every human is born with the ability to make spectacular mistakes. You are not alone, screwing up is not your special skill. Get over it. Dragging around guilt and self-criticism is beyond unhealthy and is utterly pointless, not to mention boring. You aren’t a better person for feeling guilty or bad about yourself, just a sadder one. Get clear on this one truth: guilt, shame, and self-criticism are some of the most destructive forces in your life, which is why forgiving yourself is one of the most powerful.”

(Over boos zijn op anderen als iets niet goed gaat) “Picture yourself hanging out in your brand new boat and an empty boat floats up and bangs into you, leaving a scratch. If there’s nobody in the boat, there’s nobody to get mad at and you deal with the situation in a much calmer, inquisitive way. If there’s some moron driving that other boat who bangs into you because they’re checking a text, however, you deal with it by going crazy and calling them a bunch of names related to genitalia. Again, same exact situation – you get a scratch on your boat – two different ways to react.”

“Your life is your party. You get to choose how you invite people and experiences an things into it.”

Heb jij dit boek al gelezen? Zo ja, wat vond jij ervan? Welke inzichten heb jij eruit opgedaan? Xo

7 Comments

  1. Inge

    Dit boek stond al op mijn lijstje, maar ben wel een beetje twijfelachtig. Misschien is het daarom juist goed om het boek te lezen en geeft het het duwtje in de rug om er écht eens iets aan te veranderen? :-)

  2. Jessi

    Amai die quote die je gaat inkaderen is zo top. Ik ga die onthouden! Het klopt zo! Ik heb zin om dit boek te lezen. Hup, op mijn lijstje voor dit jaar :) en keep on reading. De trein is de perfecte plek om even in een andere wereld te verdwalen.

Geef een antwoord