Zalig: maak zelf een ladder

Zalig: maak zelf een ladder

Zalig: maak zelf een ladder

Een ladder alleen voor klusjes? Think again! Het is het perfécte interieuritem. We gebruiken er al eentje in onze kleine badkamer om handdoeken op te hangen maar zo’n ladder past ook prima in bijvoorbeeld je woonkamer. En, je maakt ‘m wel héél gemakkelijk zelf! Ideaal nu we ons salon een make-over hebben gegeven en we de nog wat kale muur wilden opfleuren.

Zalig: maak zelf een ladder Zalig: maak zelf een ladder

Wat je nodig hebt om jouw eigen ladder te maken:

 • twee lange houten planken van 1 tot 2 centimeter dik, zo’n 10 centimeter breed en 1 m 90 hoog
 • een houten plank van zo’n 2 m hoog, 1 tot 1,5 centimeter dik en iets minder dan 10 cm breed, die je in 5 stukken van elk 40 cm lang zaagt
 • een stuk schuurpapier of een schuurmuis waarmee je de gezaagde stukken schuurt
 • een hamer
 • een rolmeter
 • nagels die net wat korter zijn dan een kleine en grote plank op elkaar

Zalig: maak zelf een ladder

Het principe is eigenlijk zo gemakkelijk, dat er bijna geen uitleg nodig is. Je legt de twee lange planken evenwijdig aan elkaar en op exact dezelfde hoogte. Voor de onderste trede meet je zo’n 50 centimeter af langs de onderkant en op die hoogte maak je een klein plankje vast, zoals je hierboven ook kan zien. Wij gebruikten telkens 1 spijker maar houd er rekening mee dat je ladder dan kan ‘bewegen’, je kan ‘m als het ware toeschuiven omdat de twee lange balken los van elkaar kunnen bewegen. Wil je dat niet, dan klop je best nog een tweede spijker ernaast.

Zalig: maak zelf een ladder

Zorg dat de lange balken nog steeds mooi parallel en op dezelfde hoogte liggen en klop dan het kleine balkje ook langs de andere kant vast op 50 cm hoogte. Dat herhaal je opnieuw voor alle andere treden, maar die plaats je op ongeveer 30 centimeter van elkaar (of zoals jij het wil, natuurlijk).

Zalig: maak zelf een ladder

En als het goed is, komt je ladder er dan als hierboven uit te zien! We hebben gewoon, bleek en licht hout (vuren) gebruikt. Dat was niet alleen een heel goedkope keuze (totale kostprijs van dit project: minder dan €10!) maar het past ook het beste in ons interieur …

Zalig: maak zelf een ladder

… want wij combineren wit met licht hout in ons appartement. En daar past de ladder perféct bij. We hebben ‘m met de treden langs de achterkant neergezet, dat vonden we zelf het leukste effect geven. En door er wat lampionnetjes omheen te wikkelen en er een macramé hanger tussen te hangen, is ‘ie gelijk perfect geïntegreerd in ons interieur. Maar je kan met zo’n ladder heel veel kanten op: er tijdschriften over hangen, plaids over hangen, planten aan hangen, lampen aan hangen of klemmen en noem zo maar op. Inspiratie voor een volgend artikel – eerst wensen we jullie veel plezier met het DIY’en van een ladder! (Trouwens, het is misschien belachelijk om te zeggen, maar deze ladder is niét stevig genoeg om op te gaan staan. Just sayin’!)

14 Comments

 1. Anna

  Super leuk, eens een wat ‘technischere’ DIY. En alsnog simpel :). Ideaal! Ik vind het ook prachtig om een ladder in het interieur te hebben. Fijn om er gewoon af en toe verschillende dingen aan te hangen.

 2. Femke

  Ah, zó leuk gedaan! Ik wil ook graag zo’n ladder in huis, maar volgens mijn vriend is hier écht geen plek meer voor. Flauw, hè? Maar hé… Ik kan tenminste wel met véél plezier naar deze foto’s kijken ;-)

 3. Miriam

  Heel gaaf en wat een koopje! Ik koop die ladders dus niet omdat ik ze echt te duur vind voor die paar stukjes hout, dit is echt een goed idee! *slaat het op in m’n geheugen* =)

Geef een antwoord