Zelf een lederen poef maken

Zelf een lederen poef maken

Zelf een lederen poef maken

Iets dat al een tijdje op onze ‘nieuwe-woonkamer-verlanglijst‘ stond, was een poef. Een mooie, grote poef om op te kunnen zitten als de zetels bezet zijn, of om als bijzettafeltje voor bijvoorbeeld een snack te gebruiken. We keken onze ogen uit naar de meest prachtige rotan poefs en Marokkaanse exemplaren, maar liever nog wilden we het iets strakker. En iets meer ‘ons’. Dus … maakten we zelf een exemplaar.

Zelf een lederen poef maken

Om je eigen poef te maken heb je wel wat materiaal nodig. Vooral het binnenkussen kost even wat, maar ook bijvoorbeeld (nep)leder is niet heel goedkoop. Realiseer je dus dat een poef zelf maken héél leuk en creatief is, maar niet per se enórm veel geld bespaart. Het voordeel is dat je jouw voorkeursmaat kan gebruiken en dat je eventueel stof die al in je kamer voorkomt kan gebruiken, voor een ultra-matchy effect. Anyways, dit zijn de benodigdheden:

  • een binnenkussen, voor dit model met een 50cm diameter en 40cm hoogte (wij haalden het onze hier maar als je er een vindt zonder statische tempexkorrels, bijvoorbeeld met schuimvlokken, is dat idealer)
  • zo’n 1m40 op 1m stof of (nep)leder om je poef te bekleden, wij gebruikten hetzelfde donkere nepleder als voor ons tijdschriftenrek
  • het sjabloon dat je 2 keer afdrukt op hard a3 papier, uitknipt en in het midden aan elkaar bevestigt met plakband
  • een schaar, naald en draad
  • ofwel plakband, ofwel een stift om het sjabloon vast te maken of over te tekenen op de stof

Zelf een lederen poef maken

1 Kleef het sjabloon met plakband op de stof en knip het uit, op een dikke centimeter van de rand. Je kan het sjabloon ook overtekenen en daarna uitknippen.
2 Herhaal dit zes keer.
Untitled-1 Meet of alles goed is gelukt. Normaal zouden de hoeken perfect op elkaar moeten aansluiten, zoals je op deze foto ziet.
4 Naai de flappen aan elkaar. Daarvoor leg je ze, met de lelijke kant naar buiten, tegen elkaar en hang je één schuine zijde met een simpele steek aan elkaar.

Zelf een lederen poef maken

1 Vouw open en herhaal, ook weer zoals je op de foto ziet, voor alle andere zijden. Uiteindelijk moeten je 6 flappen dus met de lelijke kant naar binnen aan elkaar hangen.
2 Keer daarna het geheel om en vouw de flappen, opnieuw met de lelijke kant bovenaan, zoals op de foto. Je maakt je poef dus eigenlijk binnenstebuiten.
Untitled-1 Naai, net zoals in stap 1, alle zijden weer aan elkaar.
4 Keer het geheel binnenstebuiten, zodat je de basis van je poef kan aanschouwen. De boven- en onderkant zijn nu dicht, tijd om de poef op te vullen en helemaal dicht te maken.

Zelf een lederen poef maken

1 Neem je binnenkussen en ontdoe het van de vulling. In dit kussen zaten statische tempexkorrels – een HEL om mee te werken (ze hangen echt overal). Probeer dat dus te vermijden ;-). Eens leeg, kan je het kussen in de poef steken en weer opvullen.
2 Vervolgens staat je nog maar één ding te doen: de poef dichtmaken! Dat doe je met behulp van een laddersteek, zo blijven de draden maximaal onzichtbaar. De illustratie hieronder toont het principe van de steek. Je naait als het ware telkens langs de binnenkant van de twee lappen, en slechts één steek zal zichtbaar zijn (de donkerroze hieronder). Dankzij de laddersteek kan je iets mooi ‘onzichtbaar’ dichtnaaien en trek je de uiteinden ook naar binnen toe. Naai alle 6 de zijden dicht en knoop ze aan de uiteinden even stevig vast (aan één van je laatste steken).

Zelf een lederen poef maken

Zelf een lederen poef maken

Als laatste knipten we een zeshoek uit het leder, waarvan we de randen naar binnen toe vouwden. Zo naaiden we die zeshoek vast aan de boven- en onderkant van de poef, voor een extra detail en om het midden een beetje te beschermen.Zelf een lederen poef maken Zelf een lederen poef maken

Je poef is nu klaar! Wij vinden ‘m perfect naast onze kleine zetel: dan kan je erop gaan zitten (om dicht bij elkaar te zitten) of het juist als steun bij de zetel gebruiken. Je kan er bijvoorbeeld prima een dienblad op kwijt om lekker te snacken tussendoor. Extra mooi is dat bij ons het leder van het tijdschriftenrek vlakbij is, zo zie je dat die op elkaar afgestemd zijn!

Zelf een lederen poef maken

We zijn erg blij dat we ervoor kozen de poef zelf te maken. Het was eventjes zwoegen, zo naaien met de hand, maar dan heb je ook wel wat. Een andere mogelijkheid zou zijn om de poef met de naaimachine te maken, en dan volledig dicht te doen behalve langs onder. Dan kan je langs daar het binnenkussen erin stoppen en kan je de onderkant met een laddersteek of gewone steek (niemand ziet die kant eigenlijk) dichtmaken. Veel succes! X

4 Comments

Geef een antwoord