Z

Zelfgemaakte Velux gordijnen

Selfmade Velux verduistering

Onze slaapkamer, alsook bovenste badkamer, bevindt zich onder het dak. Daarbij hoort ook het geweldige fenomeen Velux. Deze ramen zijn mooi, praktisch (behalve om te kuisen) en laten véél licht binnen. Al een heel jaar worden we wakker dankzij de eerste zonnestralen en warmt onze kamer in no time op tot saunatemperatuur. We wouden er al lang wat aan doen, maar Velux verduisteringssystemen zijn duur – niks voor studenten als wij – dus ging dat niet door. Tot we stilstonden bij alternatieven: een gordijn is eigenlijk zó gemaakt. En dus sloegen we, vergezeld door de beste naaister van het land (Fraukes mama, haha!), aan het DIY’en!

Selfmade Velux verduistering Selfmade Velux verduistering

We bevestigden eerst 2 gordijnroedes: eentje boven de Velux en een eronder. De roedes die wij gebruikten komen van Ikea (‘Irja’) en kosten €1 per stuk inclusief wandbeslag. Een koopje!

Selfmade Velux verduistering

We kochten ook een semitransparante zwarte stof (Ditte @ Ikea, €3 per meter). Deze is 1,40m breed en hoefde dus langs de zijkanten niet aangepast te worden. Om de stof rond de roedes te kunnen hangen heeft mama die omgezoomd langs boven, en na goed gemeten te hebben ook langs onder.

Selfmade Velux verduistering

We hoefden enkel nog de gordijnen over de roedes heen te schuiven en de roedes vast te draaien en …

Selfmade Velux verduistering

… daar was ons nieuwe gordijn!

Selfmade Velux verduistering Selfmade Velux verduistering

Wij kozen voor een luchtig stofje om toch nog wat lichtinval te behouden, maar wel warmte tegen te houden en ietwat te verduisteren. In feite kan je ook gaan voor een dikkere zwarte stof (of meerdere lagen) indien je het licht volledig wil blokkeren. De gordijnen kan je trouwens ook gemakkelijk naar links of rechts verschuiven. Voor ongeveer €6 per raam waren onze Velux gordijnen klaar en zo bespaarden we dus héél veel geld. Gotta love DIY!

  1. Frauke + Arne zegt:

   Snap ik helemaal! Wij hebben bewust een niet heel dik stofje gekozen, voor ons stoort wat licht ook helemaal niet (hebben een heel jaar zonder geslapen), maar je kan ook gerust een dikkere stof kiezen die niks doorlaat :).

   1. Sanne zegt:

    Goed idee! Ik zou het ook met een dikkere (verduisterende) stof willen proberen. Gaat het gordijn aan de zijkanten bij jullie niet erg hangen en zo toch nog veel licht doorlaten?

    1. Hi Sanne! Leuk dat je het wil proberen. Bij ons kwam er opzij inderdaad nog vrij veel licht door omdat de gordijn nu eenmaal van de muur afhangt. Vandaar dat ik deze DIY misschien niet meer zo hard zou aanraden als je echt heel donker wil slapen. Wat wij uiteindelijk nog hebben toegevoegd is een dikke, verduisterende stof met exact dezelfde afmetingen als het raam, die we met sterke velcro bevestigden aan het raam :)! X

     1. Sanne zegt:

      Bedankt voor de reactie! Dan ga ik toch nog even nadenken over een betere verduisterende oplossing. Groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *