Industrieel in je interieur

Zo geef je een industriële touch aan je woning

Wanneer je voor het eerst zelf een woning gaat inrichten, is het altijd even zoeken naar je stijl. Toen ik pas op mezelf woonde en de IKEA buiten wandelde, was dat met de meest uiteenlopende items die ik allemaal los heel leuk vond. Wist ik veel dat ze samen helemaal niet zo goed pasten! Doorheen de jaren merk je dat je vaak naar één stijl of soort items teruggrijpt, wat bij mij een mix is tussen boho/retro en de industriële woonstijl. Die laatste vind ik echt geweldig en daarom deel ik vandaag – in samenwerking met de fijne webshop Directlampen – graag hoe je ‘m zelf in je woning integreert!

Mijn woonstijl

Ik ben heel erg fan van natuurlijke kleuren en materialen: hout, rotan, zachte stofjes, natuurlijke vaasjes, gevlochten items, véél planten, terracotta. Tegelijkertijd hou ik ervan die wat zachtere, retro stijl te pimpen met juist erg moderne en industriële items. Metalen kasten, zwart met hout, betonnen elementen, stoere meubels en een soms wat ‘onafgewerkt’ effect. Een stijl die in mijn eigen woning hélemaal tot z’n recht komt!

Industrieel in je interieur

Hoe geef je nu zo’n industriële twist aan je woning, zonder er meteen een kille of te strakke plek van te maken? Ik deel graag enkele tips!

  • Mix & match. Combineer donkere items en materialen met groene of zachte materialen. Zo heb ik een tv-kast met zwart metaal en een donkere houten bovenkant, waarop enkele terracotta potjes staan met mooie planten. Fleurt meteen op! Dé materialen voor een industriële look: hout, staal, beton, baksteen, leder. Probeer op elke plek wel minstens een van die texturen te gebruiken, zo trek je je industriële stijl consistent door.
  • Kies niet per se voor donkere kleuren. Industrieel staat niet per se voor donker. Licht onafgewerkt beton of strakke, witte items kunnen daar bijvoorbeeld evengoed bij passen.
  • Maak optisch groter. Een laag meubel tegenover een hoge muur, lichte kussens in een wat donkerdere sofa, een fris tapijt en mooie spiegels: er zijn genoeg manieren om je woning nét die vierkante meter groter te laten lijken. De industriële stijl is er typisch één voor grote lofts of moderne, ruime en strakke nieuwbouwwoningen, daarom kan je jouw huis best ook zo groot(s) laten ogen.
  • Licht is key. Kies voor mooie lampen die je huis op de juiste plekken belichten. Een grote, imposante en industriële hanglamp kan bijvoorbeeld prachtig staan in je woonkamer, terwijl een rij met loshangende industriële peertjes of scheepslampen het perfect doet boven de eetkamer. Bij Directlampen.nl vond ik zelf meteen een heleboel prachtige exemplaren die perfect passen bij een industriële woonstijl, je vindt ze terug in de collage hieronder!
  • Ga voor één kleurenpalet. Om je geheel rustig te houden en een te eclectische stijl te vermijden, kan je best één kleurenpalet vastleggen waarbinnen je werkt. Bij ons zijn de kleuren die daarin zitten: matgroen, tan/camel, zwart en okergeel. Daar proberen we, gecombineerd met verschillende soorten warm hout, aan vast te houden.

Industrieel wonen: mijn moodboard

Hieronder vind je enkele voorbeelden van de industriële woonstijl in verschillende ruimtes, die toch niet te zwaar of donker oogt. Een soort frisse, ietwat retro industriële woonstijl. Zoals hierboven ook aangehaald, heb ik een paar hanglampen die de ruimtes meteen een eigen identiteit geven geselecteerd, samen met een paar leuke en hippe industriële pieces.

Industrieel in je interieur

 

Interieurfoto’s via: A) STEK Magazine – B) Pinterest – C) Pinterest – D) Pinterest – E) Pinterest – F) Bohemian Decor – G) Pinterest – H) Wanderhomedesign

Industriële items & lampen:

1 – Betonlook hanglamp – €29,95
2 – Zwarte metalen spiegel – €89,99
3 – Landelijke hanglamp – €37,95
4 – Vintage scheepslamp – €49,95
5 – Bloomingville spiegel – €49
6 – Grote fabriekslamp – €109,95
7 – Bloempot grijs – €34,95
8 – Bloempot roze – €49,95
9 – Draadmanden set van 2 – €59,90
10 – 8 lichts pendellamp – €109,95
11 – Geel kussen – €10,99

Ben jij te vinden voor de industriële woonstijl? Hoe zou je jouw woning qua stijl definiëren?

 

 

 

2 Comments

  1. Amy

    Die industrial look vind ik wel super! Ben aan het twijfelen om in mijn woonkamer ook wat elementen te verwerken, maar het moet natuurlijk bij het geheel passen :)

Geef een antwoord