Zo maakten wij een ingebouwde schoenenkast

Toen we pas voor de eerste keer in onze woning langskwamen om alles even te bekijken, zagen we dat er op de soon-to-be kleedkamer een inbouwkast was. Tenminste, dat dachten we. We zagen twee deuren die je open kon doen en gingen er eigenlijk maar vanuit dat daar een kast achter zou schuilen. What else, right? Viel het even tegen toen we ontdekten dat ze op die manier gewoon wat leidingen hadden weggestopt. Wie wil nu deuren om de leidingen te zien? En dan nog zoveel verloren ruimte? Je begrijpt dat wij al snel hadden beslist dat we van die ruimte alsnog een inbouwkast zouden maken. En dat deden we zo …

Hierboven zie je hoe de twee mooie, ingebouwde deuren ons deden vermoeden dat er een nette kledingkast achter te vinden was. En eronder meteen ook de teleurstelling ;-). Op de bodem van de kast, die ongeveer een 70cm diep is, was laminaat gelegd. De muur was verder kaal en bezaaid met leidingen.

Het eerste wat we deden, was berekenen hoeveel ruimte de leidingen in de diepte innamen. Dat bleek maximaal 10 cm te zijn, waardoor we dus vóór de leidingen nog flink wat kastruimte overhadden. We kochten een grote MDF-plaat die de volledige achterwand van de kast zou bedekken, maar lieten die wel in 4 gelijke stukken zagen. Daarnaast kochten we houtblokken die dieper waren dan de leidingen (dus minstens 10cm) zodat we die aan de achterwand zouden kunnen bevestigen en daarop de MDF planken monteren. Hieronder zie je vast duidelijker wat we bedoelen!

Tussen de leidingen in bevestigden we op 4 plaatsen de houtblokken, zodat we de vier uithoeken van de MDF plaat daarop konden vastspijkeren. Gezien de achterwand van de kast uit hout bestond, schroefden we de blokken daar gemakkelijk doorheen met twee lange houtschroeven. Daarna timmerden we de MDF-plaat vast. Dat herhaalden we vier keer, dus totdat de volledige achterwand van de kast was bedekt. Enkel de onderzijde van de kast lieten we voor een klein stuk open, zodat we langs daar indien nodig nog aan de leidingen zouden kunnen.

Van de hele kast heb ik geen overzichtsfoto, maar hier zie je het resultaat alvast na het aanbrengen van de MDF-platen. Zoals je merkt, waren de leidingen meteen allemaal verborgen. Zoveel netter! Toch besloten we de MDF-planken nog te behangen, voor een nog fijner resultaat. Daarom smeerden we ze eerst in met behangerslijm.

Omdat we dit echt als low-budget project beschouwden en je de achterwand van de kast nooit heel duidelijk zou zien, haalden we behangpapier bij de Action. Gewoon heel eenvoudig grijs getint papier met een lichte structuur. Dat viel ons goed mee, zeg! Voor de prijs is het prima behangpapier dat een net resultaat gaf.

Daarna hebben we schappen in de kast gemaakt. Dat deden we door MDF-planken van zo’n 2cm dik op maat te zagen van de kast (dus de volledige breedte + diepte van de kast). Daarnaast kochten we dunne houten balkjes die net wat minder diep waren dan de kast en haalden we ook een lange houten stok die in het midden de MDF-platen zou kunnen ondersteunen (anders zou die ongetwijfeld doorbuigen).

Op de door ons gewenste hoogte (we bekeken hoeveel schappen we zouden kunnen maken en welke schoenen daarop zouden komen: voor sneakers heb je minder hoge schappen nodig dan voor hakken of laarsjes) monteerden we links en rechts telkens de houten blokjes, die we in de muur vastschroefden. Omdat de achterwand van de kast natuurlijk uit dunne MDF-platen bestaat, konden we daar niks aan vastmaken. Zorg ervoor dat de houten balkjes waterpas hangen en langs beide kanten op exact dezelfde hoogte. Daarna kan je er gemakkelijk de MDF-plaat op leggen en indien gewenst (wij hebben dat wel gedaan) ook nog even vastspijkeren, zodat ze niet meer gaat bewegen.

Daarna maten we de hoogte tussen twee planken in af (in de situatie dat de MDF plank niét zou doorbuigen welteverstaan) en sneden we de houten stok exact op die hoogte af. Met lijm bevestigden we daarna de stok in het midden van de plank, langs de voorzijde (zodat er nog schoenen achter de stok kunnen staan!). Op die manier kreeg de MDF plank flink wat extra ondersteuning.

Werk van beneden naar boven toe en herhaal dat proces laag per laag, totdat je hele kast dus in mekaar zit. Je kan de schappen en stok nu eventueel nog verven, maar omdat wij niet zoveel belang hechtten aan de looks van onze schoenenkast, hielden we het gewoon op het originele kleurtje ;-).

Qua indeling van de schoenenkast hadden we op voorhand al goed bekeken wat er precies in zou moeten. Onderaan in de kast hebben we allemaal grote tassen en zakken gezet, net als onze valies. Links zie je nu zakken staan, daarin zitten (vieze) laarzen.

Op het onderste schap staan links mijn handtassen die ik niet in gebruik heb, gesorteerd van groot naar klein. Ernaast staan een paar schoenen van Arne. Hij heeft er eigenlijk niet zoveel, dus naast die exemplaren staan er misschien nog 2 of drie beneden en verder is dat het haha. Gelukkig maar, want ik had flink wat kastruimte nodig voor mijn schoenen ;-).

Op het tweede schap van vanonder heb ik links mijn nette veterschoenen gezet en rechts mijn bruine laarsjes (zoals je ziet, droeg ik daar net een paar van haha). Op het schap erboven heb ik al mijn zwarte laarsjes en hoge zwarte schoenen (pumps, sandalen met blokhak) geplaatst. Dit zijn dus twee hogere schappen, bedoeld voor laarsjes en dergelijke. Achteraf gezien hadden we die schappen misschien nog iéts dichter bij elkaar kunnen zetten en nog één rij voor laarsjes kunnen maken. Maar voorlopig past alles gelukkig :-)

Op de wat lagere schappen staan mijn donkere sneakers (links) en lichtere sneakers (rechts). Daarbovenop staan mijn wat lichtere lage schoenen en rechts nog wat ‘uitgaansschoenen’. Als laatste is er nog het schap met mijn espadrilles, sandalen en ballerina’s.

Het bovenste schap met schoenen bevat een beetje opvulling: ballerina’s etc. die ik eigenlijk niet meer echt draag (en na het schrijven van deze post ga wegdoen, want ik heb weer 5 paar nieuwe schoenen gekocht en moet dus even opnieuw organiseren haha). Rechtsbovenaan staan onze bergschoenen en Arnes tennis- en volleybalschoenen. Helemaal bovenaan is er nog een heel hoog stuk dat voor een deel verborgen wordt door de voorkant van de kast. Ideale opbergruimte voor nog wat valiezen, rugzakken en grote tassen die we niet zo vaak uithalen!

Door de voorheen compleet nutteloze ruimte om te toveren tot een schoenenkast, zijn we erin geslaagd om flink wat ruimte te besparen. Beeld je maar eens in hoeveel plek al die schoenen anders zouden innemen, om nog maar over de valiezen e.d. te zwijgen! We zijn dan ook superblij met het resultaat en vinden het heel netjes en overzichtelijk geworden. Daarnaast worden de schoenen mooi stofvrij bewaard op deze manier en verkleuren ze niet omdat ze in het donker staan. Win-win-win! Als laatste vind ik het ook gewoon superfijn om alle schoenen in de kleedkamer te hebben, want nu kan ik meteen het perfecte paar bij m’n outfit aanpassen. Heb jij een schoenenkast? Of hoe berg jij jouw schoenen op? xo

5 Comments

  1. Sarah

    Waw supergoed gedaan! Ik vraag me ook af waar ik met mijn schoenen naartoe moet in het nieuwe huis. We zijn het nog maar 2x gaan bezoeken en kan me niet goed herinneren of er een ingebouwde schoenenkast was of niet haha.

  2. Rowan

    Dat is zeker zonde van de loze ruimte, maar wat hebben jullie het goed op weten te lossen! Het is een prachtige kast geworden! Zoiets wil ik ook wel in ons nieuwe huis straks!

Geef een antwoord