Binnenkort vind je op onze blog een complete tour doorheen onze dressing room/kleedkamer. Het was voor mij altijd al een wens om een ruimte te hebben voor kleding, make-up, schoenen en alles wat daarmee te maken heeft. Dan kan je je volledige routine van aankleden, opmaken enz. in één kamer doen, met nog een lekker muziekje en vers kopje thee erbij. Toen we hier kwamen wonen, was het voor mij dan ook een feestje om te ontdekken dat er een ruimte vrij was voor al die dingen! Ik heb er best wel prioriteit aan gegeven dat die kamer in orde kwam, omdat ik helemaal gek werd van de rommel die losse kleding en schoenen veroorzaken. Ik denk dat het inmiddels alweer een paar maanden is dat de kamer volledig af is en ik ben ZO blij met het resultaat!
Soon vinden jullie daar dus een hele rondleiding van, maar tot die tijd wil ik het over één aspect van onze dressing room hebben: onze kleerkast! We besloten om voor een gesloten kast te gaan omwille van stof en onze katten en dat bleek een fantastische keuze. Gelukkig heb je met gesloten kasten ook nog héél veel keuze in hoe je ze precies inricht, zeker als je net zoals ons voor een IKEA PAX kast gaat! In deze post laten we jullie zien hoe je zo’n kast nu echt op jouw maat kan samenstellen.
Onze IKEA PAX kast
We besloten om voor een IKEA PAX te gaan omdat die kasten overal bekend staan als praktisch, je kan ze volledig zelf inrichten en daarnaast zijn ze ook lekker betaalbaar; Ik denk dat we voor onze kast op een 800 euro zijn uitgekomen (zo uit het hoofd, niet meer zeker). Het nadeel aan deze kast is natuurlijk dat je ze volledig zelf in elkaar moet zetten, wat wel een flink werkje is en wat gevloek kan opleveren. Maar de voldoening achteraf is des te groter! Ook bestaat er bij IKEA geloof ik een service waarmee ze de kast bij jou thuis komen monteren, al ken ik daar de prijs niet van.
Onze kledingkamer heeft een L-vorm, waarbij langs het korte stukje van de L een ingebouwde kast zit (nuja, we maakten die zelf) en dus niet echt meer ruimte was voor een kledingkast. Daarom besloten we de kledingkast aan het andere uiteinde van de kamer te zetten, waarbij we maar één wand wilden benutten (anders zou het meteen zo druk worden). Uiteindelijk werd het dus de kast die je hierboven voor een stuk kan zien!
De PAX kast die wij hebben samengesteld bestaat uit drie delen: een breed stuk met twee deuren links, een smal stuk met één deur in het midden en dan weer een breed stuk met twee deuren rechts. Op die manier kwamen we qua breedte zo dicht mogelijk bij de effectieve breedte van dat stuk muur uit en hebben we de ruimte dus optimaal benut. De hoogte van de kast is de laagst mogelijke (net wat meer dan 2 meter), simpelweg omdat we de kasten van 2m36 niet konden vervoeren en die dan ook meteen zo imposant zouden zijn in de ruimte. Nu is er bovenaan nog plaats voor extra opbergoplossingen (die we gebruiken voor kussens, winterkleding, bedovertrekken enz.) en lampjes in de toekomst.
Hoe stel je een PAX kast samen?
Een PAX kast samenstellen is eigenlijk heel gemakkelijk, omdat IKEA een PAX Planner heeft waarmee je in 3D je droomkast kan gaan ontwerpen. Voordat je dat begint te doen, is er volgens ons alleen nog iets meer belangrijk: bepalen wat je precies nodig hebt!
Bepalen wat er in je kast komt
Voordat je start met het ontwerpen van je kledingkast, is het belangrijk om uitgebreid door je eigen kledingcollectie te gaan. Begin met een grote kuis: wat houd je en wat mag weg? Arne en ik hebben wel 3 vuilniszakken vol met kleding weggegooid toen we daarmee zijn begonnen. Er zijn altijd vestjes, pulls enzovoort waarvan je denkt ‘die draag ik wel eens’, terwijl je ze nooit uit de kast trekt. Je gaat voor een nieuwe kast, zorg dan ook voor een schone lei en gooi alle rommel weg (ik zeg nu wel weggooien maar je kan ze naar de tweedehandswinkel brengen, aan het goede doel schenken, verkopen, met vrienden delen enz.).
Daarna ga je héél uitgebreid kijken naar je huidige kledingcollectie. Van welke stuks heb je veel items? Wat voor kledingstukken draag je het meeste? Bij sommige meiden zijn dat bijvoorbeeld jurkjes, anderen hebben ontzettend veel blazers of zijn juist dol op broeken. Elk van die dingen vereist een andere kastindeling, dus maak een juiste inschatting op basis van je kledingstash. Ga niet voor een kastindeling die je op internet ziet of voor je gedroomde/toekomstige kledingcollectie, maar zorg dat je je huidige items kwijt kan ;-). Anyways, maak een lijstje van alle stuks die je in je collectie hebt en eventueel een inschatting van hoeveel per soort. Bijvoorbeeld: 10 jeansbroeken, 10 jurkjes, 30 t-shirts, … Ook accessoires, ondergoed, sokken, panty’s, sjaals enzovoort neem je mee in je overzicht.
Plan met de PAX planner
Met de PAX planner kan je daarna eerst uittekenen hoe groot de ruimte is die je voor je kast hebt. Daarna kan je de basiselementen uitkiezen op zo’n manier dat je ruimte het meeste wordt benut (wij wilden bijvoorbeeld liever geen ‘smal’ stuk zoals we nu in het midden hebben, maar dan hadden we een meter over en zouden we dus veel plek onbenut laten). Houd ook in gedachten dat de hoogste stukken van je kast misschien niet zo toegankelijk zijn (zeker als je het hoogste model PAX kast kiest, dus dat van ongeveer 2m35). Je dagelijks gedragen items houd je dan ook beter op een makkelijk toegankelijke hoogte.
Neem dan je lijstje met kledingstukken erbij en bepaal wat waar kan komen in de kast. Heb je bijvoorbeeld wel wat sportkleding, maar draag je die maximaal één keer per week? Dan hoeft die niet per se helemaal in het zicht te liggen. De collectie broeken waaruit je dagelijks een exemplaar kiest, zal al beter binnen handbereik liggen. Probeer een realistische inschatting te maken van hoeveel stuks je in één schuif, op één plank, … kwijt kan. Door filmpjes te bekijken van PAX kasten, foto’s te zoeken of het te vragen aan vrienden kan je daar al snel duidelijkheid in krijgen.
Overschat niks: bedenk liever dat er een sweater minder in de lade past, dan een sweater teveel. Niks lastigers dan een kast die eigenlijk nét te klein is.
Dit is het resultaat dat ik zelf na heel wat gepuzzel bekwam. Ons lijstje met kleding bestond uit de volgende zaken:
- Kleedjes en vesten: een 20-tal stuks (minstens)
- Broeken: een 20-tal stuks (samen)
- Blouses: een 20-tal stuks
- Shirts Arne: een 10-tal stuks
- Shirts Frauke: 30+
- Sweaters Arne: een kleine 10 stuks
- Sweaters Frauke: 20+
- Ondergoed Arne: een kleine lade vol
- Ondergoed Frauke: een kleine lade vol
- Sokken Arne: een kleine lade vol
- Sokken + panty’s Frauke: een grote lade vol
- Sportkleding: een schap vol
- Slaapkleding: een schap vol
Zoals je op de schets hierboven kan zien, hebben we uiteindelijk een indeling gemaakt die zou volstaan voor al die items. Natuurlijk blijft het een inschatting en weet je nooit hoeveel exact ergens past en wat voor onverwachte items nog opduiken, maar met je lijstje en overzicht kom je wel al best ver!
Kom morgen terug naar The Life Factory voor Deel 2 van de gids voor het samenstellen van een perfecte kledingkast. We geven dan tips & tricks over ideale opbergmethoden en laten het eindresultaat van onze eigenste kast zien! xo
Zeer handige tips om een goede garderobekast te plaatsen.
Alleen zo jammer dat er geen spiegeldeur op zit.
Xoxo
Thanks! Een spiegeldeur wilde ik zelf juist niet, vind het mooier om een losse spiegel te hebben! X