Zo ontwerp je jouw perfecte kledingkast / Deel 2

Voor deel 1 van deze gids, met info over hoe je een kast kan samenstellen en waarom wij voor een IKEA PAX kozen, kan je hier klikken. 

Bepaal de optimale opbergmethode

Verschillende kledingstukken vereisen verschillende opbergmethodes. Zo bestaat er bij het PAX-systeem een hele handige uittrekbare hanger voor je broeken. Die hanger bestaat uit allemaal U-vormige, metalen stukken waarover je gemakkelijk een 4-tal broeken kan hangen. Met andere woorden: de ruimte die zo’n broekhanger inneemt om al je broeken op te hangen, is véél kleiner dan de ruimte die je nodig hebt wanneer je je broeken opvouwt en in schappen plaatst. Daarnaast heb je nu veel meer overzicht over je broeken, zeker omdat je de hanger ook kan uittrekken. Andere handige oplossingsmethoden zijn:

  • Rails met kapstokken voor je jurken, (kostuum)vesten en bloesjes. Voorzie alsjeblief voldoende ruimte voor kapstokken om kledingstukken op te hangen. Jurkjes, bloesjes en dergelijke zijn niet gemaakt om opgevouwen in een lade of op een schap te liggen. Niet alleen kreuken ze daardoor veel meer, ook behoud je veel minder overzicht over wat je precies hebt (en kan je bijvoorbeeld sorteren op kleur, stijl,…). Voorzie een hoge hanger (dus met veel ruimte eronder) voor de lange stuks en een lage hanger voor de bloesjes; Meet zeker af hoe hoog je langste jurk en bloesje zijn zodat je die ruimte kan vrijhouden!
  • Lades en draadmanden. Lades zijn wat mij betreft véél handiger dan gewone schappen. Een lade kan je uittrekken en dus volledig van bovenaf bekijken. Zo zie je ook de stuks die achterin liggen goed. Er bestaan lades die volledig dicht zijn (zoals de lades die wij hebben), lades met een glazen front (leuk voor je chiqueste items) en er zijn ook verschillende soorten draadmanden. Draadmanden zijn vooral handig voor sokken, ondergoed etc. – zaken die een beetje door elkaar mogen liggen. Op sommige plaatsen in je kast mag je bijvoorbeeld geen lade steken omdat op die plek een scharnier van je deur zit (de planner geeft dat aan) en je lade dan niet meer open kan. Met een draadmand los je dat op, die loopt schuin af en wordt dus niet gehinderd door de scharnier.
  • Sorteerschap. Er bestaan uittrekbare planken (eventueel met een glazen plaat eroverheen) waarbij je een plastic ladeverdeler kan aankopen om die in te delen in kleine vakjes. Dit is ontzettend handig voor handschoenen, kleine sjaaltjes, riemen (!!!) of zonnebrillen. Je kan de lade uittrekken en dus het volledig overzicht behouden en door de plastic ladeverdelers blijft alles netjes op z’n plek liggen. Wij hebben nog zo’n antislipmatje erbij gekocht, zodat de ladeverdeler netjes blijft liggen en geen krassen maakt op de plank.
  • Planken: zijn vooral handig voor ‘voorraad’, dus dingen die je niet meteen elke dag neemt (sportkleding, slaapkleding of kleding die je enkel voor bepaalde gelegenheden draagt. Planken zijn goedkoop en kan je achteraf gemakkelijk bijkopen en verplaatsen, waardoor je de indeling van je kast snel kan aanpassen. Het nadeel is dat de planken in een PAX kast best diep zijn en je daardoor vaak twee stapels achter elkaar krijgt, waarbij de achterste stapel ‘in de vergeethoek’ belandt.
  • Opbergruimte bovenop de kast: er bestaan verschillende manden, dozen, … (zowel bij IKEA als gewoon in andere winkels) die je bovenop je kast kan leggen. Zo hebben wij van die witte SKUBB opbergers aangekocht, daarin kan je dan allemaal ‘voorraad’ kwijt. Handig voor: je winter/zomerkleding, dekbedovertrekken, kussens en noem maar op. De dingen die je wel bij de hand wil hebben, maar zeker niet elke dag. Het voordeel aan onze witte bakken is bijvoorbeeld dat ik ze naar beneden kan trekken aan de lus en dan op de grond rustig opendoe en bekijk. Mocht dit een hogere kast zijn en die dingen op een schap liggen, dan zou ik al een trapje/stoel nodig hebben. Plus: in zo’n bakken blijft het stofvrij.

Onze kast

Uiteindelijk zijn wij heel blij met de indeling die we op voorhand hadden vastgelegd, die bleek heel goed overeen te komen met onze effectieve kledingcollectie en de perfecte kastindeling. Hieronder neem ik je snel even mee achter alle deurtjes…

Dit is de linkerkant van onze kledingkast, die we oorspronkelijk voor rechts hadden voorzien. Helaas kan rechts, door een chauffage-onderdeel dat één millimeter (no kidding) uitsteekt, de deur niet volledig open. Daardoor zouden de lades niet uitgetrokken kunnen worden – een ramp natuurlijk. Daarom hebben we de linker- en rechterkant van onze geplande indeling omgewisseld (verder wel onveranderd gelaten).

Linksboven vind je onze bloesjes, hemden en korte vestjes. Ik heb ontdekt dat dat er echt wel héél veel zijn en de ruimte past dan ook maar net. De regel is dat we geen opbergruimte bijkopen/voorzien, is de ruimte vol dan moet ik maar weer eens gaan kuis houden in m’n collectie haha.

Daaronder hebben we een glazen plank , wat leuk is omdat je dan kan kijken naar wat er op de uittrekbare plank eronder ligt. Dat zijn riemen, handschoenen, kledingrollers en enkele zonnebrillen. Met die uittrekbare plank ben ik ontzettend blij: zo handig dat je alles netjes kan sorteren per vakje!

De bovenste lade is gevuld met mijn t-shirts en heb ik onderverdeeld in t-shirts met lange mouwen, korte mouwen, drukke prints en egale exemplaren. De lade eronder zit tsjokvol met sweaters. Ik heb er deze winter een 7-tal bijgekocht (I know, steeds hetzelfde model maar dan met een andere prachtige kleur) waardoor die kast eigenlijk iets te vol is geworden. Mijn voornemen is dan ook om daar eens grondig kuis in te houden. De onderste gesloten lade bevat links m’n ondergoed en zwemgerief, rechts liggen mijn zomerse topjes en tops voor onder shirts (zie ik ook een beetje als ondergoed).

De draadmand onderaan zit vol met m’n sokken en panty’s.

Het middelste gedeelte van de kast is vooral voor Arne, omdat hij niet zoveel kleding heeft als ik. Helemaal onderaan in de draadmand zitten zijn sokken en onderbroeken.

De lade erboven is gevuld met voornamelijk zomerse shorts. De middelste lade bevat sportkleding: tennisshorts, shirts enzovoort. Arnes gewone t-shirts zitten in de lade erboven. Dan hebben we nog twee schappen die hij gebruikt voor dunnere en dikkere sweaters. Dat is trouwens nog een pro aan schappen: je kan er net wat meer op kwijt, omdat lades natuurlijk wat meer ruimte innemen (want: randen, railsysteem enzovoort). Voor dikke, winterse items zijn planken dus soms een betere keuze.

De twee bovenste planken zijn enerzijds gevuld met mijn slaap- en sportkleding en anderzijds met mijn zomerse shorts (die doe ik meestal maar een klein deel van het jaar aan, en dan nog voornamelijk op reis).

Als laatste hebben we het rechtse deel van de kast; Dat is heel gemakkelijk ingedeeld! Onderaan hebben we de broekenhanger (die je normaal kan uittrekken, maar door het technisch probleempje met de chauffage kan dat bij ons niet helaas). Daarboven een rail met kapstokken voor jurkjes, jumpsuits en langere vesten/kimono’s. Dat is mijn meest favoriete stuk van de kast, omdat ik zelf heel erg fan ben van dingen ophangen. Ze kreuken minder, je kan er zo heerlijk doorheen gaan met je handen, … Als ik de ruimte had (want zo’n rails hangen snel vol dus je hebt veel nodig!) zou ik gerust ook mijn shirts en sweaters willen ophangen.

En that’s it! Onze geliefde PAX kast. We hebben trouwens gekozen voor een witte kast met de goedkopere deurtjes (Bergsbo) en dus scharnierdeuren. Je kan ook voor schuifdeuren gaan (dan hadden we het probleem met de broekenhanger bijvoorbeeld niet gehad) maar wij vonden die zelf niet zo mooi. Qua handgrepen hebben we gekozen voor de Faglavik reeks, die vonden we zo mooi door de messingkleur.

Het ineenzetten van onze PAX kast heeft een flinke dag geduurd, zeker omdat de grote onderdelen van de kast verankerd moeten worden in de muur. We leerden daarbij ook dat het ontzettend belangrijk is om de kast goed ‘in de haak’ te zetten, want anders kan je helemaal herbeginnen omdat je zo’n grote kast nooit meer recht krijgt (wat dan weer problemen geeft met de deuren enzovoort). Doordat we nu zo’n fijne, georganiseerde kast hebben, slingert er eigenlijk nooit meer kleding op een verkeerde plek rond. Na het wassen, drogen en strijken leggen we de items gewoon terug op hun vaste plek en is de kleedkamer weer leeg en netjes. Zo hoort het ;-)! We kunnen dus wel concluderen dat we voor onszelf in ieder geval effectief de perfecte PAX kast hebben samengesteld! Heb jij een PAX? xo

4 Comments

  1. Arjanne

    Leuk om te lezen! Deze kast staat ook al heel lang op mijn lijstje. Maar ik denk dat we er pas één nemen als we een x gaan verhuizen. Die we nu hebben valt door 3x verhuizen een beetje uit elkaar, die zou nog een verhuizing niet overleven.

    Ik vroeg me af hoe je de kleding (shirtjes etc) hebt liggen in de lades. Heb je die op de normale manier opgestapeld? Zoals je normaal op een plank doet? Is dat niet onhandig, omdat je dan alleen de bovenste kunt zien?

    Ik ben benieuwd!

Geef een antwoord