Zomerse en suikervrije froyo (frozen yoghurt)

Zomer = ijsjes! Van zodra de eerste zon tevoorschijn komt, de temperaturen stijgen en je crop tops, shorts en playsuits in het straatbeeld ziet, is het voor mij onmogelijk om nog aan ijsjes te weerstaan. Banaan, citroen, chocolade, vanille, met spikkels of op een hoorntje: elk zoet, verkoelend roomijsje gaat erin! Enige nadeel aan al dat ijs? Het zit bomvol vet en suiker. En hoewel ik niet vies ben van een (ok, let’s admit it, meerdere) #cheatday, is het ook wel fijn om een alternatief te hebben voor deze zalige zoete zonde. Meet froyo! Bevroren yoghurt die heerlijk zoet smaakt, vol fruit zit én ook nog eens een pak gezonder is dan roomijs. Zonder in te boeten op de smaak. Oh yessss! Lees snel verder voor twee van mijn favoriete recepten/combinaties.

Mijn froyo basisrecept

Frozen yoghurt maken is eigenlijk niet zo moeilijk. Je hebt weinig ingrediënten nodig (en wellicht heb je zelfs gewoon al in huis!) en de hoeveelheden hoeven allemaal niet te netjes afgemeten te worden. Wat je doet is yoghurt (naar keuze) blenden met bevroren fruit, er een klein beetje honing aan toevoegen (als natuurlijke zoetstof) en dat een tijdje invriezen. Easy as that! Na een tweetal uurtjes heb je dan heerlijk ijs dat minstens even lekker smaakt als roomijs, maar veel gezonder is. Dus je mag je gerust laten gaan :-). De hoeveelheden moet je eigenlijk altijd een beetje op gevoel doen. Ik neem altijd één potje yoghurt (Pur Natur Bio yoghurt, die kleine plastic potjes), doe dat in de blender en voeg dan hetzelfde volume aan fruit toe. Tijdens het blenden merk je al snel of de textuur te dik en lobbig is (= yoghurt toevoegen) of juist te lopend (= meer fruit). Meestal doe je er goed aan wat teveel fruit te gebruiken, je ijs mag gerust stevig aanvoelen. Daarna voeg ik één eetlepel honing toe, blend ik en proef ik het mengsel. Daarna voeg ik naar smaak nog meer honing of fruit toe.

 

Froyo met aardbei

Mijn favoriete frozen yoghurt recept is er eentje met aardbeien. Ik ben eigenlijk niet zo’n fan van aardbeienijs, maar omdat frozen yoghurt (ook wel afhankelijk van welke yoghurt je gebruikt) iéts zuurder is dan ijs, compenseert de aardbei heel lekker. (Framboos is trouwens ook heel lekker, maar juist door dat zure voeg je daar best wat meer honing aan toe!) Voor dit receptje heb je enkel en alleen yoghurt, aardbei en honing nodig. Koop aardbeien uit het vriesvak, dat werkt altijd beter dan je eigen fruit invriezen (+ minder duur!). Persoonlijk vind ik de aardbeien van Albert Heijn uit de diepvriezer het lekkerste, bij die van Colruyt (die wel goedkoper zijn en in grotere porties komen) vind ik de smaak soms een beetje flets. Maar probeer vooral uit en ontdek waar jij fan van bent!

Voor froyo met aardbei meng je een potje yoghurt met een gelijke hoeveelheid aardbei (of zelfs net wat meer, mijn ervaring is dat de smaak bij aardbei wat minder snel doorkomt). Voeg daarna een scheut honing toe.

Froyo met mango en limoen

Deze combinatie had ik ooit een keer gepind omdat ik dol ben op geel (ja, ik kies ijsjes op basis van hun kleur, haha) en ook wel fan ben van mango. Mango zelf is vrij zacht en zoet van smaak en zorgt vooral voor een hele romige froyo met een zachte smaak. Door er frisse limoen aan toe te voegen krijg je een veel lekkerdere balans van smaken: de limoen zorgt voor een frisse touch en maakt de froyo wat minder zoet. Plus, het geeft je een echt zomergevoel!

Voor froyo met mango en limoen meng je een gelijke hoeveelheid yoghurt en mango. Vervolgens voeg je er het sap van een halve limoen aan toe én nog een beetje limoenzeste. Voeg een tweetal eetlepels honing toe als zoete touch. Mango is wat romiger dan aardbei dus je ijs wordt iets sneller dik, dat hef je dan weer op met het limoensap.


Zomerse en suikervrije froyo (frozen yoghurt)
Print
Soort recept: Dessert
Voorbereiding:
Kooktijd:
Totale bereidingstijd:
Ingrediënten
 • yoghurt
 • bevroren (diepvries)fruit -- ongeveer hetzelfde volume als de yoghurt, liever iets teveel!
 • honing
De stappen
 1. Doe de yoghurt in een schone blender.
 2. Voeg bevroren fruit toe, ongeveer hetzelfde volume als de yoghurt.
 3. Blend de yoghurt en het fruit. Voorzichtig: dit kan intensief zijn voor je blender! Ik blend altijd even, meng dan met een lepel het geheel, blend nog even enzovoort. Neem voldoende pauzes als je merkt dat de blender het zwaar krijgt met het keiharde bevroren fruit!
 4. Wanneer het fruit volledig onder de yoghurt is gemengd, kan je de textuur even bekijken. Als die te lopend is, voeg je nog meer fruit toe (of als de smaak nog niet genoeg doorkomt!). Je kan ook aanlengen met wat yoghurt of sap van fruit.
 5. Voeg honing toe naar smaak.
 6. Doe je ijs in een gesloten potje en plaats het voor een tweetal uurtjes in de diepvriezer.
Nu ik dit artikel typ heb ik alweer helemaal zin gekregen in een potje frozen yoghurt. Ik ga deze keer een klein beetje ananas toevoegen aan de mango-limoen froyo, benieuwd wat dat geeft. Zou jij dit recept ook proberen? Laat het dan zeker weten (plus welke smaak je uittest, ik vind het zo leuk om nieuwe combinaties te ontdekken!) en deel je froyo via #thelifefactory. Smakelijk! xo

 

10 Comments

 1. Eline

  Wat een goed idee! Ik heb dit vorig jaar gedaan met frambozen en een klein beetje lemon curd. Maar met mango lijkt me ook super lekker. Ik heb nu geen blender meer maar ga dit zeker proberen met mijn staafmixer, zo is het ook nog eens redelijk gezond!

 2. Britt

  Ooh, zo simpel eigenlijk, maar ik denk zeker het proberen waard, ik ben heel benieuwd naar deze recepten want ze lijken me echt heerlijk, ik sla ze even op en ga ze snel maken!

 3. marjo

  ik heb het gemaakt en het is heerlijk, heb alleen meteen een liter yoghurt en fruit tegelijk gemaakt en ingevroren in een grote bak…..geen goed idee, het word keihard en je moet het steeds een beetje laten ontdooien om er iets uit te halen, dus de volgende keer ga ik kleine porties invriezen.

Geef een antwoord