Zwevende cactussen in DIY dipped potjes

Zwevende cactussen in DIY dipped potjes

Zwevende cactussen in DIY dipped potjes

We zijn niet alleen gek op macramé plantenhangers, hangende planten in general zijn helemaal ons ding. Je verliest er namelijk niet veel ruimte aan (want anders staat je kast ook weer zo snel vol), je creëert er veel sfeer mee en hangende planten zijn ook helemaal hip. Voor macramé plantenhangers gebruik je idealiter grote planten en potten, maar ook kleine planten zien er leuk uit zo in de lucht. Voor mini cactussen bijvoorbeeld kan je daarom dit hangend dienblad maken. Oh, en stop ze ook gelijk in vrolijke DIY dipped potjes!

Zwevende cactussen in DIY dipped potjes

Voor deze DIY heb je helemaal niet veel nodig:

 • een rond dienblad met, bij voorkeur, rechtopstaande randen waarin gaten zitten (je kan die eventueel zelf maken)
 • glazen potjes, bijvoorbeeld van yoghurt of rijstpap
 • mini cactussen (IKEjáá)
 • stevig koord
 • een S-haak
 • ballonnen (gewoon formaat) in je favoriete kleuren
 • een schaar
 • potgrond (voor cactussen als dat kan)

Zwevende cactussen in DIY dipped potjes

Bepaal eerst hoe hoog je dienblad moet hangen. Meet vanaf de plek waar je je S-haak zal ophangen (Een tip: je kan die over je gordijnroede hangen! Zo hoef je geen haakje in het plafond te hebben.) tot waar je wil dat het dienblad komt. Je kan ‘m het beste niet té hoog hangen (zo kan je er nog bij), tussen borst- en ooghoogte vinden wij zelf perfect. Vervierdubbel de afgemeten afstand en knip daarvan drie stukken koord, zodat je zeker voldoende hebt. Maak met een stevige knoop vast aan de S-haak.

Zwevende cactussen in DIY dipped potjes

Daarna maak je de S-haak even ergens aan vast en ga je de drie koorden in elkaar vlechten (een gewone vlecht). Trek goed strak en vlecht tot wanneer je de gewenste lengte hebt bereikt. Maak daarna onder de vlecht een stevige knoop.

Zwevende cactussen in DIY dipped potjes

Neem het dienblad en plaats de knoop aan het uiteinde van je vlecht in het midden ervan. Nu verdeel je de drie uiteinden over je dienblad (zoals op de foto) en steek je ze door een gat in de zijkant ervan. Neem er desnoods even een geodriehoek bij – de hoek tussen de stukken koord moet telkens 120° zijn.

Zwevende cactussen in DIY dipped potjes

Om het jezelf gemakkelijk te maken, kan je de knoop aan de bovenkant even vastmaken met plakband. Daarna keer je het dienblad om, waarna je de drie uiteinden in het midden vastmaakt aan elkaar. Om het echt precies te doen, kan je meten of de drie stukken koord elk even lang zijn, dan hangt je dienblad zeker recht.

Zwevende cactussen in DIY dipped potjes

Tijd om te testen! Hang je dienblad op en corrigeer eventueel nog waar nodig. Daarna kan je het resterende koord afknippen naar wens.

Zwevende cactussen in DIY dipped potjes

Tijd voor de dipped potjes! Daarvoor gebruiken wij potjes van La Fermière (verkocht bij Delhaize). Een paar weken (dagen?) flink smullen dus. Je hebt bijvoorbeeld yoghurt of rijstpap (zowel met vanille als citroen), dus je vindt vast je ding ;-). Deze potjes zijn perfect voor de DIY, want ze zijn doorzichtig en hebben een hele fijne vorm. De cactussen van IKEA passen er ook goed in.

Zwevende cactussen in DIY dipped potjes

Neem er even handschoenen om te tuinieren bij, want het is tijd om de cactussen te verpotten! Doe een bodempje vochtige grond in het potje, trek de cactussen (met wortel en alles) uit hun potjes en steek ze in de glazen potjes. Vul verder op met grond, druk stevig aan en bevochtig goed. Vermijd daarbij prikken in je vingers, al is dat nogal moeilijk (we spreken heláás uit ervaring, auwtch!).

Zwevende cactussen in DIY dipped potjes

Tijd om de potjes te ‘dippen’. Niet met verf, maar met ballonnen! Die zijn daarvoor namelijk helemaal perfect. Neem een ballon in kleur naar wens, knip er de ‘hals’ vanaf (je kan een beetje variëren met hoogtes) en haal ook een heel klein stukje van de onderkant weg (zo gaat die straks niet bol staan).

Zwevende cactussen in DIY dipped potjes

Rek de ballon (het middenste stuk) even flink open, houd open met je linkerhand en plaats er met je rechterhand het potje in. Doe dat met een vlotte beweging. Trek de ballon desnoods nog een beetje meer naar boven. Klaar!

Zwevende cactussen in DIY dipped potjes

Herhaal dat met allerlei leuke (bij elkaar passende) kleuren en wissel een beetje af met hoogtes.

Zwevende cactussen in DIY dipped potjes

En daarna staat je nog maar één ding te wachten: de potjes op het dienblad schikken. Je kan er zoveel op zetten als je zelf wil en uiteraard kan je ook prima afwisselen met andere planten, potjes of decoratie. Maar stiekem vinden wij het zo, met de drie kleurtinten en eerder kleine hoeveelheid potjes, hélemaal perfect!

Zwevende cactussen in DIY dipped potjes Zwevende cactussen in DIY dipped potjes Zwevende cactussen in DIY dipped potjes

Verdiep je even in hoe je cactussen het beste kan onderhouden want, hoe gemakkelijk de planten ook te verzorgen zijn, ze hebben ook af en toe water en wat voeding nodig. Omdat er geen gaatjes in de potjes zitten, kan de grond na een poos verzuren. Het kan dus zijn dat je na bijvoorbeeld een jaar de plantjes even opnieuw moet verpotten, je wat voeding moet toevoegen of speciale hydrokorrels op de bodem moet doen. Wij hebben zelf inmiddels bijna 15 cactussen in onze woonkamer staan, waarvan sommige zo’n 3 jaar meegaan, en die zien er gelukkig nog steeds prima uit. En als wij het kunnen … ;-)

Zwevende cactussen in DIY dipped potjes

Zoals je misschien van de foto’s kan afleiden, hebben wij het dienblad aan de stang van onze gordijnen opgehangen. Niet alleen is dat ideaal omdat we geen haakjes hebben in ons plafond, ook ziet het er heel leuk en zelfs feeëriek uit met die witte semitransparante gordijnen. Hangende planten zijn trouwens ook ideaal voor wie (ondeugende) huisdieren heeft :-). Hopelijk hebben we je met deze blogpost geïnspireerd om hangende planten in huis te halen (of nu ja, ze op te hangen dus), yoghurtpotjes te recupereren en/of in ballonnen te dippen. Bedankt voor het lezen en veel DIY-plezier! X

15 Comments

 1. Nadia

  Ik vind cactussen en kleine vetplantjes ook super leuk. heb zelf een houten bord op de vensterbank met kleine koffiekopjes, mini tinnen emmertjes, een maisblikje etc en daar staat ze in. Super leuk als zeg ik het zelf :)

Geef een antwoord